lördag 2 februari 2013

Vägen mellan start och mål

Vägen mellan start och mål

I början av det nya året är det alltid lätt att säga att du ska ta tag i träningen och kosten och bli en nyttig och hälsosammare människa. Det kan vara enklare sagt än gjort, ofta kommer ursäkter som att du är trött, du inte har tid eller är stressad. Slut på ursäkter och du vet att träning gör dig piggare, du får mer energi att hinna med allt du vill göra och stressen lägger sig. När du väl tagit dig i kragen återstår bara en fråga; hur lyckas du bli en av de som fortfarande är hälsosam och hurtig under semestern och i slutet på året och inte trappar av som vi vet händer för många?

Svaret är perspektiv. Du måste veta och ha ett slutmål, exempelvis hur du vill se ut – tappa i vikt, bygga muskler, tona kroppen eller slutmål som att öka din kondition eller springa en viss sträcka under en speciell tid.

Sätt delmål
När du väl har satt ett långsiktigt mål är det dags att planera realistiskt. Se till att slutmålet är genomförbart och låt det ta den tid som krävs. Sätt små delmål som du enkelt klarar av. Det sporrar och ger dig mersmak. När du börjar träna märks skillnad ganska snabbt och du kan lätt bli för exalterad och sätta för höga mål. Håll ut och börja långsamt, spring 5 minuter på träningsbandet och öka succesivt för varje gång. Sätter du mål som du inte når upp till är det lätt hänt att du tappar motivationen.


Anteckna dina framgångar
Att hålla koll på din konditions framsteg och aktiviteter kan hjälpa dig att visualisera dina mål. Skriv ner när du gjorde aktiviteten, hur länge du gjorde den och hur du kände när du avslutade den. En känsla av tillfredsställelse och självförverkligande kommer när du fyller i dagens aktiviteter i en träningsdagbok.  Du får en överblick över din träning, vad du har uppnått hittills och under vilken tidsperiod. Känner du någon gång att du inte har motivation eller det tryter med energin, gå tillbaka och titta på vad du skrivit om tidigare träning och se hur mycket du njuter av motionen och vad du redan har åstadkommit.

Para ihop dig
Träning behöver inte vara tråkigt. Har du någon att träna med kommer det att gå mycket lättare. De ger dig stöd och ni pushar varandra att nå era mål. Går du till gymmet tillsammans med någon finns ingen ursäkt att inte gå, du vill inte svika din vän. Är ingen av dina vänner träningssugna tvinga dem inte, det finns gott om andra träningsintresserade på gymmet. Gå på träningsklasser och möt nya människor, det är lätt då ni har samma intresse. Social träning lyfter och gör tråkiga dagar roligare och tiden går fortare om du har någon att prata med.

Må bra
Att utöva sporter och all annan träning sätter igång kroppen, endorfiner frigörs vilket ger dig en ‘må bra’-faktor. Adrenalinkicken du får genom att röra på dig minskar din stress och trötthet. Ett riktigt hårt pass tröttar ut både din hjärna och kropp vilket leder till en bra natts sömn och du är på så vis utvilad inför en ny dag med jobb/skola och kommande träning.

Träning är roligt!
Se till att du hittar en aktivitet du gillar. Det kommer bli svårt att hålla igång träningen om du tycker det är tråkigt och känns som en syssla. Prova på olika sorters klasser, sporter och gym-maskiner för att ta reda på vad som passar dig bäst. Hittar du något som du gillar kommer det bli enkelt att få in en rutin och träningen blir snart något som du vill göra och inte något som du behöver göra. Springer du utomhus, se till att variera rundan så det inte blir enformigt. Tränar du styrka på gym eller hemma, se till att lyssna på musik eller titta på TV samtidigt. Något som distraherar och tar tankarna bort från vad du gör hjälper och du kanske glömmer att du gör något du inte gillar.

Belöna dig själv
När du når dina mål är det viktigt att du ger något till dig själv för att hålla lågan uppe. Köp en ny outfit för nästa gång du ska någonstans såsom middagsbjudning eller liknande. Köp nya kläder att träna i. Det är alltid roligt att bära något snyggt som gör träningen roligare, kanske en specialtryckt t-shirt med uppmuntrande text. Vad du än belönar dig själv med se till att det inte äventyrar dina träningsmål. Ge dig själv små gåvor för varje delmål och sedan något större, som en resa, när du uppnått ditt slutgiltiga mål.  

Dessa är alla bra saker att tänka på när din motivation tryter. Föreställ dig hur det kommer att kännas när du har uppnått ditt slutliga mål, hur skönt att veta att du gjort det på egen hand, att du kan. Du måste komma ihåg att du är den enda person som står i din väg, om du hittar på ursäkter kommer du inte att se förändringarna. Håll dig motiverad och du kommer att nå dina träningsmål på ingen tid alls.

Skrivet av Jennie Lindehoff


13 kommentarer:

 1. Skitbra skrivet inlägg! Jag tror verkligen på att träning ska vara roligt och inte ett måste. Och att ändra livsstil, inte ha massa förbud och dieter. :)

  P.S. jag skriver gärna ett gästinlägg i din blogg. De skulle vara roligt.

  SvaraRadera
 2. Hej! Vad kul att du hittade till min blogg. Då hittade jag även till dig och din fina blogg. Bra ämne du skriver om. Jag och maken har faktiskt satt igång med vår viktminskning nyligen och det känns bra. Bra tips du skrivit om. :-)
  Hoppas du tittar in fler ggr hos mig. Ha en bra helg. :-)

  SvaraRadera
 3. Taggar melodifestivalen =)
  dudå?

  SvaraRadera
 4. Den var helt galet god och bra mat som man står sig resten av dagen på :-)
  Så bra tips för att hålla motivationen uppe, det kan verkligen behövas från och till :-) Tror jag måste börja fokusera på vad mina mål är och inte så planlös som jag kan vara ibland :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriv upp dina mål, så blir det tydligare!

   Radera
 5. Glöm inte bort att kolla in! Just nu har jag frågestund! Skriv en kommentar med 5 frågor och få en länk? Sprid din blogg enkelt!
  Kram
  -----> www.juliaalbertine.blogg.se <-----

  SvaraRadera
 6. Vad fin blogg du har tjejen!

  Det skulle betyda massor om du kunde gå in och rösta på mitt inlägg jag har skrivit angående mina mål med min träning och hälsa 2013. Röst-knappen finns i slutet av inlägget och genom bara ett klick kan du hjälpa mig att vinna träningsprodukter för ett värde av 20 000:-
  Det skulle verkligen betyda allt! Tack på förhand, kram :)

  här hittar du inlägget:
  http://naathalieekstrom.blogg.se/2013/january/mitt-mal-2013.html#comment

  SvaraRadera
 7. Många väldigt bra tips! Använder mig av flera av dem redan faktiskt! :)

  SV: Ja det är en film som piggar upp! :) Kram

  SvaraRadera
 8. Glöm inte att anmäla dig till Veckans Blogg-tävlingen. En vinnare utses i morgon och vinner en länkning på vår blogg. Kram och lycka till. :)

  http://homs.blogg.se/

  SvaraRadera