fredag 13 juli 2012

Recept av Cecce

Hej alla Junitjejens läsare!

Jag kallas här i bloggvärlden för Cecce och skriver om mitt liv och om mitt brinnande intresse för bakning (och allt som hör där till) på ceccesblogg. Nu har jag fått frågan om att skriva några rader här, vilket jag ser som både kul och hedrande. Jag och Junitjejen har aldrig träffats i verkliga livet men följt varandras bloggar en ganska lång tid och jag tycker hon verkar vara en varm och härlig person. Dessutom har vi det gemensamt att vi båda är lärare. Alltså. Vi förstår varandra lite extra sådär mellan raderna.

I skrivande stund har jag semester och sommarlov med mina fyra barn i skiftande åldrar. Vi semestrar på olika håll och kanter, åker på handbollscuper, grillar med vänner och allt annat skönt görande som hör sommaren till. I dag har jag legat på en brygga i solen och lyssnat på vågskvalp. Det gäller att suga musten ur sommaren!

Jag tänkte bjuda er på ett recept på focciabröd som jag ofta bakar. Det är perfekt utflyktsmat då man kan fylla bröden med lite vad man vill, eller som ett enkel lunchalternativ till hungriga sommarlovslediga barn.

Denna gång valde jag att fylla bröden med fetaost, oliver och ölkorv som jag skar i mindre bitar. Supergott!

Här kommer receptet:


Oliv-och fetaostfoccia

2 bröd

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1/2 dl olivolja

2 msk honung

1 msk salt

7-8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt till plåt och utbakning.

1. Smula jästen i en bunke eller degblandare och rör ut den i vatten, olivolja,

honung och flingsalt.

2. Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda ca 5 min eller

i degblandaren någon minut.

3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek. Det brukar ta ca 45 min.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar.

Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.

6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt

i botten i ca 30 minuter.

7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, peta ner omväxlande

oliver och fetaosttärningar (eller annan samksättning),

ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen ca 10 minuter.


Låt er väl smaka!!!
Hoppas ni alla njuter av sommar och ledighet! Tack för mig!

Kram CInga kommentarer:

Skicka en kommentar