måndag 15 juli 2013

Åldersgräns på sminkinköp?Det är väl inte många som har missat denna krönika som Frida Boisen har skrivit. Jag såg att den har delats på Facebook av många. Det är inte konstigt att man har reagerat på det hon har skrivit. Det är otroligt skrämmande ifall 9-åriga småtjejer känner att de måste använda både bh och smink. Varför ska de använda bh i sådan låg ålder, om de inte ens har några bröst? Själv började jag inte använda bh förrän någon gång på högstadiet. Då var det främst på idrottslektionerna. Och varför måste flickorna lägga ner tid på sig att sminka sig? Blir de påverkade av sin mamma, systrar eller kompisar?  Kan man skylla på samhällets ideal eller är det föräldrarna som inte sätter stopp?Här har vi Miss Lissibell (Sara Jonsson), som är 11 år gammal. Hon använder redan concealer och foundation. Hon har gjort flera sminkvideos. Det är väl klart att att flera tjejer påverkas av henne. De ska testa samma produkter och det blir en ständig jakt efter dessa på KICKS. Kanske man borde sätta en åldersgräns på inköp av smink... Medan pojkarna är ute och leker, står flickorna timmar framför spegeln. Hoppas på förändring! Men hur ska det ske?

38 kommentarer:

 1. Men diabetes är ärftligt, biologiskt (man föds med det), man kan få det om man är överviktig, men om man då bantar, så kan man bli av med den och det kan komma med åldern. Man får inte diabetes bara för att man får i sig för mycket socker, det är om man skulle smälla i sig 10 kg godis i veckan så kanske. Och om man får diabetes, så får man det. Är man liksom över försiktig med socker och råkar få i sig för mycket, så kan det med leda till diabetes.
  Jag äter mycket socker, det vet jag, väldigt mycket egentligen.. och varit och testat mitt blodsockervärde osv två gånger i det senaste. Var inte ens i riskzonen eller hur man nu ska förklara det :)

  Ja det är superkul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diabetes är inte alltid ärftlig. Läs här: http://hem.passagen.se/omdiabetes/nysida3.html

   Radera
 2. Ja oj vad svårt! På min tid var det pinsamt att ha bh, men som du skriver när man hade idrott var det ju nödvändigt (för en del).

  Jag tycker att det är helt ok om barn sminkar sig för att testa och leka, för att det är kul Men det låter ju inte alls bra om det blir en hets och att det tas för allvarligt och att de sminkar sig i vardagen. Man kanske får ha lite koll och prata med barnen. Hmm svårt svårt!
  Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Det var pinsamt när man blev tvungen att använda bh.
   Jag håller också med dig om att det är ok ifall barn leker med smink ibland, men då endast med ögonskugga, mascara och läppstift. Inte med concealer eller liknande.

   Radera
 3. Fin blogg, kolla gärna in min och lämmna en kommentar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att du skriver så, kommer jag inte besöka din blogg.

   Radera
 4. svar; tack så mycket :)

  det är så mycket nuförtiden som kretsar kring utseende att jag inte är det minsta förvånad.

  SvaraRadera
 5. Men vaaa?? Det låter ju helt galet! Finns ingen som helst anledning för dom att ha varken BH eller smink. Vad tusan tänker deras föräldrar med?! Säger dom inte ifrån. Jag tror väl ändå inte att dom går helt själva och köper sina kläder eller liknande. Detta låter riktigt skrämmande i mina öron ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är riktigt galet!!! Vart är världen på väg?

   Radera
 6. Hej vad roligt att du ville göra bloglovin byte, blev nummer 303 så följer dig nu alltså! :D Kram

  SvaraRadera
 7. men gud om Nellie skulle komma hem med det skulle jag aldrig tillåta det, sjukt...man ska vara barn så länge man kan:) hoppas du har en underbar sommar jag åker till västkusten på onsdag till orust till syrran som har stuga där :)

  SvaraRadera
 8. Ja, det är helt sjukt. Och väldigt aktuellt ämne här hemma med en tjej på tio år. Där är det mycket kompisar som styr. Och hur gör man som förälder?!

  SvaraRadera
 9. Ja, det är helt sjukt och ämnet är aktuellt hemma hos oss med en tioåring. Där är det kompisar som styr och påverkar. Och hur gör man som förälder?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det inte är enkelt, men jag tror samtidigt att det är viktigt att föräldrar inte ger vika för ens barns kompisar. Sedan beror det ju förstås hur viktig frågan är föräldrarna själva.

   Radera
 10. Hej, din blogg skall jag nog kolla lite närmare på, ser kul ut!
  Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 11. Nej jag skrev ju det =)
  Men om man är överviktig och får diabetes, så kan man minska sin vikt och på så sätt bli kvitt sin diabetes.

  SvaraRadera
 12. sv: Tack så mycket, kul att du gillade den. :)

  SvaraRadera
 13. Det er utrolig skummelt det der! Jeg mener, og har alltid ment, at barn, skal være barn så lenge det er mulig, for plutselig kommer ungdomsperioden / voksenlivet, og det eneste man gjør da er å drømme seg bort til å bli et lite barn igjen. Ingen bekymring for hvordan kroppen er eller hvordan man ser.

  Jeg begynte ikke med sminke før jeg kanskje var 15 / 16 år. At det da er barn helt nede i 9-10 års alderen som bruker sminke, er utrolig skremmende! Det samme gjelder BH, man skal da ikke behøve å bruke BH før det faktisk er nødvendig. La barn være barn, så lenge det er mulig, og hvis det betyr at man må sette en aldersgrense for å kjøpe sminke, så må man vel nesten ty til det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra kommentar! Ja, barn ska vara barn så länge som möjligt. Vuxen är man så länge nog ändå.

   Radera
 14. Härlig blogg!
  Lust med ett bloglovinbyte? :)

  SvaraRadera
 15. Jag håller med dig! Det är rätt skrämmande faktiskt! Det riktigt knyter sig av olust i a´magen!

  SvaraRadera
 16. Det är självklart till stor del på grund av samhällets ideal, men jag tycker att det är otroligt viktigt att se föräldrarnas ansvar i det hela. Om alla föräldrar ger efter så slutar det ju tills slut med att det anses "normalt" att använda smink och bh, och man skickar då som förälder ut signaler till sitt barn om att det är så det ska vara. Jag ville själv använda smink redan när jag var liten, men är nu glad att mamma sa nej. På så sätt förstod jag att det inte är det som är viktigt. Stor kram till dig för att du tar upp det här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att din mamma sa nej till smink! Barn behöver inte använda allt som vuxna använder. Man är ju vuxen så länge i vilket fall som helst. Är man barn ska man leka och ha kul och inte stå framför spegeln hur länge som helst.

   Radera
 17. Det där är så sjukt! Det finns några tjejer i vår skola som går på lågstadiet, dom använder smink, bh, har iPhone 5 och allting, tycker bara att det är så konstigt.. :O När jag gick på lågstadiet så lekte jag med mina barbies och det var det värdefullaste jag hade, haha!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att barn så unga, använder vuxensaker som smink, bh och iPhones. Har barn slutat att leka idag?

   Radera
 18. Både de sociala medierna och föräldraansvar ligger bakom detta. Om fokus istället läggs på hur man ÄR än hur man SER UT, så vore det allra bäst. Ge barn och ungdomar en god självkänsla och ett gott självförtroende. Det gynnar dem oavsett vad saken gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt skrivet! Hur man är som person är så mycket viktigare än hur man ser ut.

   Radera
 19. Är lite skrämmande...
  Men jag tror i princip att det är HELT upp till föräldrarna - och tyvärr är det ju inte ALLA som passar att vara föräldrar (ger du ditt barn regler och gränser - ger du det kärlek... såklart ger du kärlek på andra sätt oxå - kärlek KÄRLEK behövs ju för att få en bra grund att stå på, t.ex. en bra självkänsla och självförtroende...som kanske i längden oxå gör att barnet kan stå emot MODELL-hetsen i framtiden).

  Sen förstår jag att det inte är lätt med kompistrycket (men varför inte åtminstone FÖRSÖKA PRATA - på en fin nivå givetvis - med berörda föräldrar...?) och det finns säkert en hel del stackars barn/ungdomar som blir mobbade för att de inte är "lika snygga" som de med fullt av spackel i ansiktet.

  Ang. DET borde det finnas REGLER i skolan (finns det kanske???) åtminstone!
  Svårt att se upp till vilken ålder, men låt oss säga att upp över hela mellanstadiet iaf, borde det vara FÖRBJUDET med smink, framförallt om det stämmer som man hört, att många BLIR mobbade p.g.a. det.
  Högstadiet är kanske svårare, men man har lagt en GRUND iaf....

  Ja, kan skriva hur mkt som helst om sådant här...
  Trevlig dag! :)

  /Jeppe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din långa kommentar! Det viktigaste är ju att föräldrarna markerar och tar ställning. Att på skolan sätta upp förbud på skolan mot smink låg- och mellanstadiet, känns fel. Det kan inte ligga på skolans ansvar. Om en elev har sminkat sig ändå, hur ska läraren agera då?

   Radera
  2. Nej, det är ju inte skolans ansvar om själva sminket och jag tänkte oxå på att det kan bli trubbel om ngn sminkat sig ändå och hade ingen back-up på den problematiken (mer än ett samtal med föräldrarna).
   Menade egentligen bara på att om det är mobbingfall, måste man ta itu med det och då kan det kräva drastiska åtgärder. Och om man så bara räddar ETT mobbing-offer, då är det värt det.
   Sen är det ju inte fel heller med etik/moral/kvinnosyns/"vad-är-vackert?"-frågor i skolan. Men det finns förhoppningsvis!

   /Jeppe

   Radera
 20. jag började nog använde bh i typ 4an (fick bröst tidigare än alla andra tjejer i min klass)och smink i 7an tror jag.

  SvaraRadera
 21. Verkligen inte ok... alla småtjejer gillar väl att sminka sej, men det gör man i smyg hemma med mammas smink;)

  SvaraRadera