söndag 24 mars 2013

Varför lärare?

Varför blev jag lärare? Redan som 9-åring ville jag bli lärare. Då tyckte jag att det verkade vara så roligt att rätta och sortera papper. Idag tillhör inte dessa bitar bland det roligaste i yrket.
Idag är det allra roligast att få vara viktig för någon annan. Det låter kanske egoistiskt. Men det är så jag känner. Jag inbillar mig att det för en 7-åring är läraren en av huvudpersonerna i barnets liv. Fem dagar i veckan möter jag eleverna i minst 5 timmar fem dagar i veckan. Visst borde man vara viktig? Ser jag till att skolan känns lustfylld, lärorik och trygg, så känns skolan rolig och viktig för barnet.
Sedan känns arbetet så varierande. Inte en enda dag är den andra lik. Saker och ting uppstår under dagen och det som är inplanterat kanske inte alltid går att utföra. Då är flexibilitet viktigt inslag.
Varje dag blir man glad. Man blir glad av elevernas kommentarer. Man blir också glad av att följa elevernas utveckling. Man glädjs av att se hur eleverna är mot varandra. De hjälps åt och de har roligt tillsammans.

Jag älskar att undervisa. Jag älskar att ha en dialog med mina elever. Det är utmanande att lära ut på olika sätt. Man måste anpassa sig efter elevernas behov. Känselspröten är ute jämnt. man iakttar, observerar och lyssnar.

Visst kommer det dagar man sedan minns som jobbiga och tråkiga. Då kanske man funderar på vad man ska syssla med i stället. Tror ni att jag kommer på något annat yrke än just lärare då? Nä det gör jag faktiskt inte. Om inte läraryrket hade funnits, då vet jag ärligt inte vad jag hade jobbat med.

Mitt arbete är viktigt!

23 kommentarer:

 1. Absolut, ditt yrke är livsviktigt :)

  SvaraRadera
 2. SV: Ja dom är himla härliga! Min mamma är också lärare i grundskolan, hon tycker det är väldigt roligt och givande, men också jobbigt eftersom hon har arbete upp över öronen hela tiden. Fast det är precis som du säger ett väldigt viktigt arbete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr, läggs det på en massa dokumenteringsarbete på lärarna. Tänk om man slapp det arbetet och kunde ägna all tid på eleverna istället.

   Radera
 3. Hej fiina du!!
  Nu har jag dragit igång en frågstund på bloggen ( http://aampiii.blogg.se/2013/march/fragestund.html )
  Ställ gärna en eller flera frågor!!

  KRAMAR AMPII!! <3

  SvaraRadera
 4. Lyckliga ungar som har dej som lärare!
  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag dock inte ifall alla är varje dag, men det är ju klart att jag hoppas att dte är så!

   Radera
 5. Härligt att höra att du trivs så mycket och att du tar ditt jobb på så fullt allvar. Jag tror att det finns alldeles för många lärare som inte gör det, och då tycker jag verkligen synd om eleverna. Jag själv har t ex haft många såna lärare genom åren.

  SvaraRadera
 6. Lärare är viktiga personer i ens liv. Vem minns inte de bra och de mindre bra lärare man en gång hade och vilken påverkan de haft i ens liv.
  Klart ditt jobb är viktigt och skönt att höra att du är så engagerad och med glädje tar hand om barnen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst har man sina dåliga dagar emellanåt, men så är det väl för alla?! Man kanske inte är den superpedagogiska personen jämt, men ett annat yrke hade jag inte kunnat tänka mig.

   Radera
 7. Det är väl drömmen, att kunna ha ett arbete man trivs med! :)

  SvaraRadera
 8. Ditt arbete är oerhört viktigt!
  Pst...Ser att du gjort nu Design - Har du ändrat det själv?
  Bra med riktiga Svararfunktionen /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och med att designen strulade lite tidigare, valde jag att återgå till standardmall igen. Här känner jag mig mer bekväm och behöver inte besvära Agnes mer. Visst är det bra med svararfunktionen?!

   Radera
  2. Jaa..Den är kanon :)
   Tack för ditt svar/Kram

   Radera
 9. Du verkar verkligen passa för det jobbet :D

  Lust att göra bloglovin byte?

  SvaraRadera
 10. en lärare som brinner för sin uppgift är bland de viktigaste jobbet i världen! BRA!!

  SvaraRadera
 11. Jo, läraryrket är bland de mest viktiga yrkena som finns
  och så fint du berättar här och om hur du trivs med det.
  Jag tror du är en mycket bra lärare

  SvaraRadera
 12. Jätteviktigt!! Många barn spenderar mer tid med dej än sina föräldrar... (kansk inte i minuter men...)
  Magnus Uggla ÄR toppen, men det här var INTE ett av hans bättre framträdanden

  SvaraRadera
 13. Håller med, ditt arbete är viktigt. Nej, mer än så!
  Alla elever/studenter borde få pedagoger som brinner för sin uppgift, vilken potential!!!
  Hoppas ni märker av den utlovade satsningen på lärarna - som ni är mer än värda!!

  SvaraRadera
 14. Vilka bra svar! I have so much respect for teachers!!

  SvaraRadera
 15. Bästa yrket i hela världen! Bra skrivet! Kram

  SvaraRadera