torsdag 21 november 2013

Barna Hedenhös


Som barn läste jag Barna Hedenhös. Jag ska vara ärlig. När jag läste dessa böcker då, reagerade jag inte över att de skulle vara skrivna rasistiskt. Jag såg det inte på det sättet. Sedan är väl inte rasismen någon genomgående grej genom hela bilderboksserien.  Kanske innehåller bilderboken gamla och förlegade värderingar. Jag vet inte, även om bilden är ganska tydlig. Ibland kan det väl gå lite snett i serietecknarens och författarens arbete.  Men är det nödvändigt att stoppa Barna Hedenhös helt och hållet?Jag tror ändå att serien kommer bli succé som årets julkalender. Eller vad tror du?

15 kommentarer:

 1. SV: åh tack det hoppas jag med :D

  SvaraRadera
 2. Åh, dom läste jag med när jag var liten. Och jag håller med dig - jag tänkte inte på rasism jag heller.
  Och jag ska vara ärlig och säga att jag totalt missat vad det är för julkalender i år. Undrar om man ska sätta sig ner och titta på den i år. Hi hi ! Och äta en lussebulle till ?!
  Ha en fortsatt bra kväll !

  SvaraRadera
 3. Sv: självklart får du det! :)
  Håller med dig i det du skriver!

  SvaraRadera
 4. sv: Ja, det är riktigt härligt med träning!

  SvaraRadera
 5. https://www.youtube.com/watch?v=u25rP0-F_ko LYSSNA/GILLA!/ KOMMENTERA, gör mig en jätte stor tjänst och tar bara någon minut, tack på förhand!:)

  dela den gärna på bloggen/facebook!

  SvaraRadera
 6. Jag är barnsligt förtjust i julkalendern och sitter som gjuten varje morgon, varje år å jobbets vägnar och stora förtjusning , måste jag ju tillägga. ;)

  SvaraRadera
 7. hehe åh tack, älskar dom väldigt mycket :D

  SvaraRadera
 8. Ska de stoppa böckerna alltså? Eller har de redan gjort det? Ojoj, det har jag missat. Jag vet inte vad jag tycker om sånt här. Att man stoppar sånt som skrevs/ritades för många år sedan och därmed har en förlegad samhällssyn. Hade böckerna skrivits idag hade det varit helgalet att ge ut dem, men när jag återupptäcker såna här saker blir jag mest full i skratt över hur inskränkta vi var på den tiden. Inskränkta på ett betydligt mer harmlöst än vad vi är idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite charmigt ändå, vilken syn människorna hade då. Å andra sidan är det ju tur att vi har blivit klokare.

   Radera
 9. Nä, rasistiskt är det inte!

  Ska man stoppa detta måste man stoppa bibeln också eftersom man i den kan läsa att säger till israels folk att utrota andra folkslag!

  SvaraRadera
 10. nje fy vilken tråkig läsning de e , men efter provet så kan ja glömma bort skiten

  SvaraRadera
 11. Tänkte inte på det när jag läste de som liten, men å andra sidan så läste jag nästan aldrig någon för jag gillade de inte.

  SvaraRadera