fredag 11 juli 2014

Fru Gårman


Fru Gårman
De har säkert suttit uppe i fler år, men häromdagen var det första gången jag uppmärksammade att Herr Gårman-skylten hade ersatts med Fru Gårman. Tydligen tycks det att en riktig kvinna har klänning på sig. Fördomsfullt? Javisst! Är detta ett sätt för att uppnå ett jämställt samhälle, så tycker jag att kraften och energin ska läggas någon annanstans än på att att ändra skyltar. Varför hade man inte kunnat slopa personen på skylten helt och hållet? Det hade väl funkat med en bild på ett övergångsställe istället. Skylten hade istället fått kallas för Här går man. För det funkar inte att skyltar ska representera all mångfald vi har i Sverige. Vart skulle det sluta? Skyltar med rullstolsbundna, med homosexuella (hur hade man ritat det?),  undernärda och överviktiga personer, personer med käpp eller kryckor, hundägare med sin hund.... Ja, listan kan göras lång. Finns Fru Gårman på orten/i staden där du bor?

17 kommentarer:

 1. Jag har inte en aning om Fru Gårman har flyttat hit och inte bryr jag mig heller. Jag tycker att det är trams och att det går för långt. Det finns verkligen andra jämställdhetsfrågor att lägga sitt krut på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det tramsigt med fru Gårman!

   Radera
 2. Tusen tack för din fina kommentar!

  SvaraRadera
 3. Jag har lite svårt och förstå att en skylt vid ett övergångsställe måste ändras. :/

  SvaraRadera
 4. Haha, ja visst lite fånigt. Det kanske kan göras någon med lång särk och skägg också ;)

  SvaraRadera
 5. Ja till Halmstad tror jag inte fru gåman har kommit än :)

  SvaraRadera
 6. Ja annars har vi ett stort problem :)

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det är positivt med Fru gårman men det känns som att det görs som en kul grej snarare än en faktiskt diskussion kring jämställdhet. Tror att det finns mer effektiva sätt att diskutera hur kvinnor har ett mindre utrymme i det offentlige rummet. Liza

  SvaraRadera
 8. Tror knappt det finns en herr Gårman här, haha. Jag tycker dock att det är en kul gest, tror knappast det är politiker som lägger insatser på att ändra skylten utan någon smygbusig en :) Det är inte ens säkert att det är ett feministiskt ställningstagande, kanske bara en skojgrej :)

  SvaraRadera
 9. Har inte uppmärksammat den här. Men nu lär jag hålla ögonen öppna. Tror du det är en hon? Jag tror han fått nya byxor jag. Sådana där med häng, typ Haremsbyxor eller "The Fooo" byxor.
  Haha, håller verkligen med om att energin bör läggas på annat. Ibland blir man såå trött.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha! Visst blir man trött på detta?!

   Radera
 10. Jag känner spontant att då vill jag faktiskt ha en egen HärGårAnna eller FruAnnaGår-skylt! Så att det blir rättvist:)!

  SvaraRadera
 11. Tycker att det är fascinerande att Junitjejen (så tjejigt namn, så) blir irriterad och förminskar kvinnor. Nämen - vad ska vi lägga krutet på då? Ge konkreta exempel, läs en feministisk bok och sluta spela efter männen spel. Du är troligtvis så hjärntvättad att du inte ser makthirarkin. Analysera ditt beteende och fundera på varför du tycker att det är sååå fånigt och varför du inte känner att kvinnor ska få ta plats i det offentliga rummet på lika villkor. Nu handlar det inte om en minoritet (så som dina exempel) tvärtom. Kvinnor existerar i samma grad som män. Kanske vi också då kan få ta lika mycket utrymme.

  SvaraRadera