måndag 27 oktober 2014

Sex skäl till varför lärare INTE ska ha högre lön

1. Läraryrket är kvinnodominerat. I Sverige har vi en lång tradition av att ge kvinnor lägre lön. Det är viktigt att hålla fast vid seder och bruk. Varför ska just lärare bryta mot detta?
2. Liksom prästerskapet drivs lärare av ädlare syften än en världslig lön i kronor och ören. Deras gärningar är ett kall, en mission som ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar. Vad skulle hända om lärarna plötsligt blev karriärister och började räkna pengar om nätterna i stället för att skriva åtgärdsprogram?
3. Även lärarna måste ta sitt samhällsansvar. Om de ska ha högre lön vill alla andra också ha. Ett logiskt resonemang eftersom ingen vill ligga lägre än en lärarlön. Akta så att inte krisen kommer och tar dig.
4. Drömmen om att lämna korp-hockeyn och lira puck mot riktiga ishockeyspelare är något som brinner i varje östersundares hjärta. Hur ska den drömmen kunna slå in om alla kommunens pengar ska gå till lärarnas löner? Arenor är inte billiga att bygga.
5. Lärarnas huvudsyssla är inte längre undervisning eller uppfostran. De ägnar mer tid åt administration än åt eleverna. Sådant bör inte premieras. Byråkrater och pärmkramare har vi tillräckligt av i vårt land.
6. I lärarnas yrke ingår ett visst mått av kunskapsförmedling. Kunskap är tråkigt, jobbigt och något man bara plockar fram vid prov. I ett land där en smartphone är var mans egendom är kunskap av mindre betydelse. Det du inte kan googla är inte värt att veta. Lägg hellre extra lön på telefontillverkare.
Visst är det bekymmersamt att ingen längre vill bli lärare och att lärare hoppar av, men i ett land som är i ekonomisk balans gör det inget att medborgarna är analfabeter.
Skrivbordspedagogen

Att jag inte tänkte på det! /Junitjej

8 kommentarer:

 1. Sv: Tusen tack! Helgens bravader blev indiskrestaurang, biljard och sedan blev det vin mys på lilla torg här i Malmö!

  Hoppas helgen varit bra!

  SvaraRadera
 2. oh vad jag reagerade på din rubrik och tänkte vad menar hon nu. Sen läste jag inlägget.... :)
  Vi hinner inte tänka på det för vi har så mycket och göra... :)

  Tack så mycket :)

  SvaraRadera
 3. Tusen tack fina du, vad glad jag blir! :D Ha en fin kväll! Kramar

  SvaraRadera
 4. Jag vill att lärare ska ha högre lön, jag vill att vi inom vården ska få mer i lön :)
  Hoppas veckan börjat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart vill jag också att lärarna ska ha högre lön! Du kunde väl förstå ironin i inlägget?

   Radera
 5. Suck..
  Grattis till den fina sjalen i alla fall:-) Vilka turgummor vi är ;-)
  Kram
  Ingela

  SvaraRadera
 6. ja de e alltid mycket att göra här :)

  SvaraRadera
 7. Lärare kunde ju jobba ideellt och tjäna sitt levebröd på ett riktigt jobb på kvällarna ;)

  Grattis till sjalen. :)

  SvaraRadera