torsdag 20 augusti 2015

Årets sommarpratare

Årets sommarpratare
Jag har nog blivit mer vuxen. Jag har nämligen lyssnat på några av årets sommarpratare. Jag lyssnade via podcast. Så smart att kunna pausa när man vill! Jag har inte lyssnat på alla, men dessa har jag lyssnat på:

Lena Olin. Först ut var Lena. Trevlig radioröst. Hon berättade om sin uppväxt och om sin karriär. Jag gillade att lyssna på henne!

David Batra. Ett kanonavsnitt! Han pratade mest om sin skoltid, hur han och hans kompisar inte var särskilt snälla mot Mikael. David var inte den värsta boven, men han hängde med bara för att själv slippa bli mobbad. Han försökte flera gånger få tag på Mikael i vuxen ålder. Tills sist lyckades han. David ville be om ursäkt och sedan fanns väl också en nyfikenhet. Hur hade det gått för Mikael?

Kalle Moraeus. Ett sådant tråååååååkigt avsnitt! Tyvärr kan jag inte säga så mycket mer om det.

Mona Malm. Trevlig person att lyssna på. Hon berättade en hel del om Ingmar Bergman, som säkert inte många kände till.

Kjell Enhager. Han berättar om olika historier från sin karriär som coach. Kjell bidrog med mycket visdom och han var fantastisk att lyssna på!


Leila Lindholm. Ett ganska trist avsnitt, kan jag tycka. Det blev väldigt mycket prat om entrenörskap och reklam om hennes egna varumärke. Lyssnare har till och med anmält Leilas sommarprat till granskningsnämnden.

Sverker Olofsson. Alla minns väl honom från Plus?  Så otippat att jag valde att lyssna på honom, men jag var nyfiken. Jag tyckte inte om att hans tonläge och hur han betonade vissa ord. Men jag gillade Sverkers innehåll. Det var intressant att ta del av planerna om hur  Puls skulle visas. Sedan var det ju kul att hör om hur de fick tag på tunnan. Sverkers val av musik gillade jag!

Sanna Lundell. Dubbla känslor här. Jag både tyckte om och inte tyckte om att lyssna på henne. Jag gillade inte den första delen då hon mest pratade om kvinnoförtryck och feministiska tankar. Det blev lite för mycket och det kändes som att hon drog alla män under en och samma kam. Däremot gillade jag när hon berättade om att leva som medberoende. Som bekant har ju hennes pappa Ulf Lundell haft alkoholmissbruk och hennes f d man Michael Persbrant haft drogmissbruk. Sanna ville i båda lägena hjälpa till. Hon har rätt i att sådana här sjukdomar pratar man inte om. Lever man med en livspartner som har ett annat handikapp, som t.ex. sitter i rullstol, så är det inte alla så skämmigt.Fint att Sannas dotter sjöng Håkan Hellströms Valborg i slutet av avsnittet.

Karin Volo. Jag började lyssna på Karin via appen. Under tiden jag lyssnade, googlade jag snabbt på hennes namn. Jag hade ingen aning om vem hon var. Jag fick veta att hon på flygplatsen i San Diego, på väg hem till Sverige, blev arresterad av två amerikanska FBI-agenter.  Karin fick veta att hon anklagas för grovt bedrägeri i samband med brott som hennes f d man har begått i Mexico. I fyra år fick hennes man och barn vänta på henne i Sverige. Tack vare denna information valde jag att lyssna klart på Karin. Trots hennes amerikansk-svenska brytning, blev det helt plötsligt värt att lyssna på henne. Annars hade jag nog inte orkat anstränga mig att förstå i drygt en timme.

Arkan Azaad. Jag väljer att lyssna på sommarpratare, som jag känner till. Tyvärr hade jag ingen aning om vem Arkan var, så jag hade inte tänkt att lyssna på honom. Men jag är så glad över att jag aldrig tryckte på pause-knappen, utan fortsatte att lyssna. Nu vet jag att han är född i kurdiska Irak och att han är författare och föreläsare. Arkan bjöd på en väldigt stark och en dramatisk historia, som alla borde lyssna på. Hans föräldrar skilde sig och han valde att bo hos sin pappa. Arkan blev tvungen att gifta sig med sin kusin, han körde in i en betongvägg med väldigt hög hastighet och hans pappa ville inte längre ha kontakt med honom.

Zara Larsson. Jag blir imponerad av den här tjejen. Hon är inte bara en duktig sångerska, utan verkar även ha ganska så mycket skinn på näsan. Hon har uppmärksammats för hennes åsikter om att det var så få kvinnliga artister representerade på Bråvallafestivalen, hennes uttalande om att hon hatar män i grupp och för hennes blogginlägg. Jag tror att om en äldre kvinna hade uttalat sig om samma sak, så hade det inte blivit en sådan uppståndelse. Jag tror det blev så starka reaktioner just för att Zara är så ung och för att hon uppfattas som ganska så stark. Hur som helst, gillade jag att lyssna på hennes avsnitt. Man fick en tydligare bild av henne som person. En verkligen målmedveten tjej! När Zara hyllade sina föräldrar, blev jag tårögd.

Åsa Jinder. Tråkig, tråkig!

Fredrik Reinfeldt. Absolut en av favoriterna! Han berättade bland annat om hans bokskrivande. Sedan hade ju en väldigt lyssnarvänlig röst.

Har du lyssnat på årets sommarpratare? Vem tyckte du isåfall bäst om att lyssna på?

3 kommentarer:

 1. Jag har också blivit vuxen och lyssnat på ungefär hälften av sommarpraten hittills. Tidigare har jag kanske lyssnat på något enstaka.

  Jag håller med dig om Sanna Lundells sommarprat. Håller däremot inte med dig om Kalle Moraeus, tycker att hans sommarprat var mysigt. Reinfelt har jag inte hunnit lyssna på än :P

  SvaraRadera
 2. Har inte hunnit lyssna på så många än, men av de jag hört så gillade jag verkligen David Batra.

  SvaraRadera
 3. Brukar lyssna på de på somrarna, men missat alla i år.

  SvaraRadera