tisdag 20 december 2016

Saker lärare inte vill höra

Då har man snart jullov. Efter avslutningen med eleverna imorgon, väntar härliga lediga dagar fram till den 9 januari. Att man har jullov, vågar man knappt berätta för någon som själv inte jobbar inom skolans värld. Man får ganska ofta höra starka åsikter om läraryrket, när man nämner att man jobbar som lärare. Jag väljer oftast att inte att gå in i en diskussion för att slippa behöva förklara och försvara.

Sådant man inte vill höra som lärare eller sådan man ofta får höra i och utanför skolans korridorer:

”Jag hade aldrig valt läraryrket. Det är för låg lön.”
Visst har lärare låg lön om man jämför med andra yrken med lika lång utbildning. Men för mig var det viktigt att välja ett yrke, som jag vet att jag skulle trivas med. Det är inte alltid lönen som är viktigast. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval!

Vet ni vem som målat denna berömda bild?

"Ni lärare har det ju så bra, som är lediga alla lov. Jobbar ni aldrig?!".
Hur ofta har man inte fått höra "Men du har ju iallafall ett långt sommarlov."? De människor som säger detta vet oftast inte hur arbetssituationen ser ut för lärare. När andra på arbetsmarknaden arbetar 40 timmar i veckan, arbetar lärare 45 timmar i veckan. Orsaken till detta är att lärarna arbetar när eleverna är  i skolan. När sen sommarlovet infaller, får läraren möjlighet att ta ut ”kompensationsledigt” för de timmar de redan jobbat in under årets två terminer. Anställningsformen kallas för ferietjänst. Nu har jag fått förklara det också!  Läs mer.

”Vad bra att du är lärare. Då kan du ju bli skolpolitiker!”
Att jobba som lärare är tydligen inte gott nog. Man måste högre upp på karriärstegen. Flera gånger har jag fått antydningar på att man bara jobbar som lärare ett par år. Sedan ska man fortsätta som rektor eller som skolpolitiker. Inte kan man "bara" jobba som lärare?! - Jodå!!!

"De här blanketterna ska du inte se som ännu en arbetsbörda. Se dem istället som hjälp i ditt dagliga arbete."
Jag hatar att få höra det där! Hur ofta läggs det inte fler och fler arbetsuppgifter på lärarna?! Tänk om man fick lägga all tid på planering, undervisning och bedömningar istället.

"Varför får inte Pelle samma mattebok som Lisa? Varför får inte Kalle sitta bredvid Fredrik i klassrummet? Varför får klassen så många läxor? Varför fick klassen gå ut när det regnade?".
Så många gånger man har blivit ifrågasatt av föräldrar tidigare i mitt arbete. Så många gånger man har fått försvara och förklara. Man vill inte att ens undervisning eller bedömning ska behöva bli ifrågasatt ofta, men sedan är det såklart viktigt med ett samarbete mellan föräldrar och lärare. 7 av 10 lärare utsätts för press av föräldrar.

”Jag vill ha ett seriöst yrke. Men det är ju soft att leka på arbetstid.”
Är det inte seriöst att undervisa elever, som en vacker dag ska ta över världen?! Vem ska annars lära barnen någonting, när föräldrarna jobbar? Ganska ofta får jag frågor om jag kan rekommendera lekar till olika typer av barnkalas. Det är ju sådant som lärare gör. Hmmm..... Under studietiden minns jag en ekonomistudent, som pekade mot lärarhögskolan och sa: Där är kling- och klang-skolan.


Hatar besparingar!

"All seriös forskning visar att klasstorlek inte har någon betydelse. Flytta ut bokhyllan så får du plats med tre bänkar till." 
Allvarligt?! Så det spelar ingen roll om klassen består av 20 elever eller 35 elever? För liten yta? Det är tydligen inga problem. Det är bara Skolinspektionen som kommer på besök. Det finns visst inga krav på hur stor yta varje elev ska ha.

Jag älskar mitt jobb, men det ska allt bli härligt med jullov!

10 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Hatten av för det. Ha nu ett jätteskönt och avkopplande jullov!
  Mvh En annan lärare

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg!
  /Julkram till dig & ha en alldeles underbar ledighet ❤️ ...

  SvaraRadera
 3. Jag får faktiskt mest höra positiva saker om att jag har valt läraryrket vilket är tur. Vi har stort förtroende från föräldrar och de ifrågasätter inte mycket alls, vilket är skönt. Angående lönen så var det en aspekt som gjorde mig tveksam till att välja läraryrket först, men sen kom jag på att jag är hellre lycklig i vardagen (och har ett jobb jag trivs med) än massor av pengar och vilja åka iväg på resa. Det är ändå på jobbet man ska tillbringa mest tid (typ) :P

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg :)

  Svar: Jätte skönt ska det bli! :D

  SvaraRadera
 5. Hoppas du får en riktigt skön ledighet. Det är ni lärare värda. Min ex man och pappan till mina döttrar är lärare och jag vet hur slitigt det är. Ha en fin kväll. Kram Annika

  SvaraRadera
 6. härligt med lov. Njut nu... jag som lärare för de ännu yngre får ju inget jullov. :-(

  SvaraRadera