måndag 18 juni 2018

Hundförsäkringar för alla behov

Har man hund, då vet man att det kan bli dyrt med till exempel veterinärbesök. Därför kan det vara bra med en hundförsäkring. Men vilken skall man välja och vad kostar det? Försäkringsbolaget Svedea reder ut begreppen på sin hemsida.


Till att börja med är det olika pris för olika hundraser. Detta för att det skall bli rättvis, så att den försäkringstagare som har en hund av problemfri ras inte skall behöva betala för dem som har hundar som ofta drabbas av vissa sjukdomar eller skador. Även åldern spelar in.
Sedan handlar det om vad försäkringen skall täcka. Här är det upp till dig att sätta nivån utifrån behov och vad du tycker att det får kosta.

Den mest grundläggande är veterinärvårdsförsäkringen. Den täcker kostnaden för veterinärbesök och medicin. Du väljer själv försäkringsbelopp och självrisk. Här finns två delar, fast och rörlig självrisk. Den fasta är ett bestämt belopp och den rörliga en procentsats av kostnaden utöver den fasta självrisken, som du bestämmer själv. Det är inte så krångligt som det låter. På hemsidan har Svedea ett pedagogiskt räkneexempel. Med en sådan försäkring kan du känna att du har det ekonomiska under kontroll även om din hund skulle drabbas av en sjukdom eller skada som kostar mycket att hantera.

Om det krävs för att hunden skall bli helt återställd finns till och med en rehabiliteringsförsäkring. Den täcker till exempel simning och massage. Vad många inte vet är att det även finns livförsäkringar för hundar. Jag antar att dessa är till för att täcka kostnaden för att skaffa en ny hund om den gamla skulle gå bort. Det kan ju vara viktigt till exempel för den som har en bruks- eller avelshund.Sedan finns det en speciell reseförsäkring. Den är inte till så mycket för att hunden skall ut och resa, utan för dina kostnader för till exempel av- och ombokningar om din hund skulle bli allvarligt sjuk.

Om du har en bruks- eller tävlingshund kan du teckna en speciell användbarhetsförsäkring. Och det är klart, att skaffa och träna upp en ny hund om den gamla inte längre klarar att till exempel jaga, leda, hjälpa, skydda eller tävla kan bli dyrt.

Den som har hund för att ägna sig åt avel kan också teckna en skräddarsydd försäkring. Den täcker sådant som fertilitetsutredning, förlorad avelsförmåga och vård av sjuk valp. Även här kan stora värden stå på spel för ägaren.


Det går alltså att anpassa hundens försäkringar helt efter dina behov. Själv tycker jag att alla borde ha en veterinärvårdsförsäkring. Sedan är det upp till dig att sätta nivån.

6 kommentarer:

  1. Det är dyrt att ha djur överlag Men jag kan tänka mig att ha hund är rätt dyrt jämfört med andra djur..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Foder och tillbehör är inte så dyrt till hund. Däremot kan en hundförsäkring bli dyr, men samtidigt nödvändig. Utan försäkring blir veterinärbesök onödigt dyra.

      Radera