torsdag 8 maj 2014

Social- vad är det?Att vara social, vad är det? Är det den som pratar mest som är mest social? Oftast har jag sett det på det viset.  I platsannonser sökes det oftast efter en person som är social. Enligt Linus Jonkman tolkar vi oftast ordet social som social kompetens, men det betyder socialt behov. Verkligen stor skillnad!
Enligt wikipedia handlar inte social kompetens om att vara utåtriktad och pratglad. Istället handlar det mer om att kunna lyssna aktivt, visa hänsyn, känna empati, att kunna tala och få andra till att förstå eller bli intresserade och till sist leda samtal utan att köra över någon.

Hur tänker du dig en social person?

8 kommentarer:

 1. vilken nostalgi av bilden, kommer ihåg det där spelet från när jag var liten!

  jag har aldrig reflekterat av hur jag tolkar ordet, men tänker väl att det är att vara öppen och kunna kommunicera med andra på ett bra sätt :)

  SvaraRadera
 2. Det är svårt det där. Själv är jag utåtriktad när jag hejar på någon snabbt men ändå väldigt introvert när det väl gäller att umgås. Min dotter har alltid varit introvert vilket betyder en massa snack om att hon måste prata mer på lektionerna på alla utvecklingssamtal genom åren. Jag har alltid sagt till lärarna att hon är bra som hon är och att hon kan en massa ändå. Det har visat sig på proven.
  De har ju äntligen förstått att hälften av jordens befolkning är introverta men ligger på så mycket kunskap (kanske mer än de extroverta). Jag tror att det kommer att bli en förändring snart just vad gäller skolan och förväntningarna på att de ska visa sina kunskaper verbalt. Det blir mer skriftliga prov.
  Själv kan jag se från min klass vilka som verkligen har lyckats med bra utbildning och bra ekonomi. Det är de introverta. De som vi kallade för plugghästar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad åt att det inte bara är skriftliga prov som räknas. När jag var barn, var det nästan bara det som räknades. Oftast är man snabb som pedagog vid muntliga frågor. Har man inte fått svar inom 2 sek, ger man frågan till någon annan Väntar man från början bara lite längre, så är det betydligt fler som räcker upp handen.

   Jag har en positiv livssyn och tänker att det mesta löser sig. På det viset är jag extrovert.

   Radera
 3. Jag har sett det på samma sätt som du, att en person pratar väldigt ofta.

  SvaraRadera
 4. Ja, man har sett det på samma sätt som du - inte konstigt att saker och ting blir fel ibland! :P

  SvaraRadera
 5. ja, samma här någon som är väldigt öppen - men ja det är bra då vet jag den exakta betydelse nu hihi :D

  SvaraRadera
 6. Jag är social och älskar att vara när det är i sällskap som ger mig något/när vi är på samma nivå. Är jag i ett sällskap där jag inte anser att vi kan få något utbyte av varandra så blir jag nog ganska osocial. =D

  SvaraRadera
 7. - Tack så mycket :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera