onsdag 27 juli 2016

Det andra ansiktet


Läs den!
Jag har varit på Gotland igen, dock bara i litteraturens värld. Man skulle kunna tro att Gotland är Sveriges svar på Midsomar. Här tar flera författare död på människor. Jag har läst ut Det andra ansiktet av Mari Jungstedt. Boken är den trettonde i serien om kriminalpolisen Anders Knutas. Jag blir nog aldrig besviken när jag läser Jungstedts böcker, för även Det andra ansiktet är en bladvändare. 

Den idylliska kustorten Ljugarn håller på att vakna till liv inför turistsäsongen. Då hittas den välkände konstnären och småbarnspappan Henrik Dahlman mördad i sitt sommarhus, fastkedjad i sängen med handbojor.

När ett liknande mord begås på fastlandet dras kommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson in i en intensiv mördarjakt, samtidigt som deras kärleksförhållande prövas på allvar. Reportern Johan Berg är tillbaka på Gotland och bedriver egen spaning vilket försätter honom i livsfara.

Historien är på något sätt dubbeltydig. Man kan aldrig lista ut vem som är mördaren, vilket är bra. Som läsare knuffas man i en riktning och man tror sig veta vem mördaren är, men det är aldrig den man själv tror att det är.  Jag tror det blir en fortsättning, för boken avslutas med en cliffhanger. Historien kan inte avslutas här. Man vill veta mer!

Boken är ju utläst och på något vis infinner sig en tomhetskänsla. På något vis kan man likna det med en avslutad vänskap. Inte alls kul. Jag får börja leta fram en ny bok från hyllorna. Förhoppningsvis kan det bli en början till en ny "vänskap".

9 kommentarer:

 1. Åååå härligt med verklighetsflykt till andra platser och jag håller med om att Gotland snart inte har någon befolkning kvar efter alla mord :)

  En härlig blogg du har (med härliga hundar också) och jag kommer fortsätta att kolla till :)
  Må väl! Hälsar Anette

  SvaraRadera
 2. Svar: Jag håller verkligen med dig. Hemma gör man ju som man själv vill, även om det faktiskt är rätt fräsht om man gör rent efter sig .. men lånar man toaletten borta tycker jag det hör till =)

  SvaraRadera
 3. Åh bara läst en bok med Mari faktiskt, riktigt dåligt. Då hon är riktigt bra!
  Svar: Ja underbart verkligen. Älskar sommaren! Hade hellre bott någon annanstans än i Sverige typ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att du ska läsa fler böcker av henne.

   Radera
 4. Låter spännande! Jag är dålig på att läsa deckare...

  SvaraRadera
 5. Spännande,just nu läser jag fifty shade böckerna så bra ,kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. SJälv gillar jag inte Fifty shades.

   Radera