söndag 29 oktober 2017

Det där med ekonomi

Man behöver inte leva ett liv i lyx och överflöd. Man behöver absolut inte ha råd med dyra kläder eller dyra bilar, men ekonomin är ändå viktig. Har man inte har en fungerande ekonomi, blir det väldigt jobbigt i ens liv. Man kan liksom inte hålla sig levande, om ens pengar inte räcker under månaden.  Jag har svårt att förstå människor som lever i ett lyxigt liv, när de inte har en ekonomi som tillåter det.

Jag föredrar att spara ihop till det jag vill köpa, utan att behöva ta lån. Men, när min hyresrätt ombildades till bostadsrätt innan sommaren, blev jag tvungen att ta lån. Att ta lån till bostad eller kanske bil, tycker jag inte är så konstigt. Hur ska man lyckas att spara ihop så mycket pengar? Jag hittade sajten Sambla, som hjälper privatpersoner att jämföra bankers räntor. Vilken fantastisk tjänst! Sambla hjälper dig också att samla dina lån, så att du på så vis kan sänka månadskostnaden.

Har du några bra spartips?!


16 kommentarer:

 1. Jag håller med dig helt! Vi sparar ihop till allt innan vi köper :)

  SvaraRadera
 2. jag föredrar också att spara :-D

  SvaraRadera
 3. Jag har bara ett studielån, det är okej. Bilen köpte jag kontant, men den var rätt billig, och sparade ihop de 50.000 genom att spara 10% av lönen. Nu har jag sagt upp mig från mitt jobb och kommer leva upp det lilla jag sparat ihop igen - inget sparande att tala om just nu i alla fall. Men annars är det regel på att 10% ska sparas, punkt slut.

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg, vi tänker lite lika där verkar det som. Jag vill också ha så lite lån som möjligt och väljer därför att istället spara ihop mina pengar. Jag förstår inte folk som lånar pengar till resor, shopping etc. I dagsläget har jag ett litet csn-lån och lån på huset. Typ omöjligt att spara ihop till ett helt hus eller lägenhet i dagsläget :P

  SvaraRadera
 5. Viktigt att spara ihop till något man vill ha :) det är väldigt intressant, roligt och viktigt med ekonomi :)

  SvaraRadera
 6. Jag brukar spara varje månad. Sparar undan minst 500kr varje månad innan räkningarna är betalda. För jag är som dig, försöker att inte ta lån. Avanza borde du också kolla på om du gillar att spara! :)

  SvaraRadera
 7. Så sant. Spara först handla sen. Vi har till och med betalat bort studeilånen nu. Så skönt. Vår lägenhet kunde vi faktiskt köpa kontant då både jag och min nuvarande make sparat pengar från våra sommarjobb. Och det har i sin tur sparat massa pengar för oss. För tänkt - 26 år med låg boendekostnad utan amorteringar och räntor.

  SvaraRadera