lördag 29 december 2018

Inga fyrverkerier här

Ny lag 2019
Snart är det nyårsafton och det innebär många hundars mardröm. Att många hundar och andra djur blir skrämda av fyrverkerier, känner många till. Balder har än så länge inte visat sig vara rädd för raketer, men man vet ju aldrig. Vi kommer vara hemma under nyårsafton just för att ta det lugnt för Balders skull. Självklart kommer vi inte fyra av några pjäser, för vi vill inte heller att Balder ska bli skrämd. Jag tycker det är jobbigt att det är svårt att anpassa hundpromenaderna, eftersom det smälls i tid och otid. Hade folk skjutit iväg raketer endast vid tolvslaget, så hade det såklart varit enklare att anpassa.

I år ska det vara den sista gången som vem som helst kan skjuta upp nyårsraketer. Från 1 juni 2019 kommer en ny lag i kraft. Då är det endast personer med tillstånd som får skaffa raketer. Läs mer här. Jag hoppas verkligen att denna lag kommer göra skillnad. Jag vågar inte ropa hurra än, utan väntar med det till nästa år.


Vi får hoppas att detta är sista gången som hundar och andra djur behöver lida. Hoppas det är få personer som får tillstånd att köpa raketer nästa år.

Vad tycker du om den nya lagen?

39 kommentarer:

 1. Jag gillar den nya lagen och tror och hoppas att det ska göra skillnad ❤

  SvaraRadera
 2. Jag är riktigt glad över den nya lagen faktiskt och jag hoppas det kommer bli bra. Jag läste någon artikel om orosmoln kring olagliga pjäser istället och jag hoppas inte folk är så jävla dumma alltså. Förstår inte de som väljer att skjuta upp raketer, det är vackert ja, men sen då =)

  SvaraRadera
 3. Tycker det är så himla bra att det äntligen kommer en lag!

  SvaraRadera
 4. Vi ska inte smälla nå smällare

  SvaraRadera
 5. Den nya lagen är så bra. Ska bli skönt att se mindre lidande för djuren.

  SvaraRadera
 6. Ja jag tycker synd om barn och hundar varje nyår och jag tycker inte man ska börja tre dagar innan som vissa gör här får man säga till flera gånger för dom ställer sig på gården och skjuter det är inte ok alls

  SvaraRadera
 7. Blir inte raketer eller något här! Bra att dem skärper till lagen lite kring detta!

  SvaraRadera
 8. Jag tycker den nya lagen är grym för jag lider så med alla dess stackars djur som måste utstå detta varje år. :)

  SvaraRadera
 9. Jeg tror det er lurt å fordi dette. Jeg pleier bare å se på, skyter ikke opp selv. Det kan bli litt galskap med alle som har drukket.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att lagen är värdelös. Man har ju i alla tider firat in det nya året med fyrverkerier och så ska vem som helst helt plötsligt inte få köpa sånt. Här i stan så slutade dom i år med fyrverkerier så de kan ju glömma att de får så många lyssnare till nyårstalet :)

  SvaraRadera
 11. Förstår inte varför folk måste köpa så mycket. Tycker inte om att det smälls inne i stan i heller.

  SvaraRadera
 12. Vi har ingen hund men förstår att det är jobbigt. Jag hade föredragit att man enbart fåt skjuta raketer från 23.30-00.30 😍♥️♥️

  SvaraRadera
 13. Visst är det onödigt att hålla på med raketer innan tolvslaget?! Vad bra med en sådan lag!

  SvaraRadera
 14. Det är verkligen på tiden att det blir förbjudet.
  Det är så himla onödigt med raketer & fyrverkerier! Så synd om alla som är rädda, alla djur & all skadegörelse pga det.

  SvaraRadera
 15. Hade ingen aning om den lagen, men tycker det är jättebra! Det skjuts alldeles för mycket!

  SvaraRadera
 16. Tycker denna lagen är sjukt bra, får se om hur många som faktiskt kommer hålla den nästa år

  SvaraRadera
 17. Jag tucker de är både bra och dåligt FAKTISKT

  SvaraRadera
 18. Att det skulle ta så många år innan den nya lagen kräver kraft tycker jag är synd.Hoppas verkligen att den nya lagen kommer bli bättre.Vi har turen med att det inte smälls så mycket här ute på landsbygden och att våran hund inte bry sig.Våran förra hund fick vi ge lugnare till.Såg att vissa människor redan har missbrukat användningen av raketerna och kastat mot äldre människor 🤬 förstår inte alls suftet till att kasta mot levade individer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men varför kasta raketer mot andra?! Så elakt!

   Radera
 19. Många hundar som blir rädda ja, men det är samma med barn..

  SvaraRadera
 20. Fy fan stackars hund, tycker det är så synd att flera börjar flera dagar innan nyår eller tillochmed efter nyår. Hoppas verkligen den nya lagen fungerar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får hålla tummarna för att den nya lagen kommer att fungera!

   Radera
 21. Jag tycker att det är jättebra med den nya lagen. Jag hoppas att det med tiden leder till att all form av fyrverkerier förbjuds för allmänheten och att det endast skjuts på arrangerade platser och vid tolvslaget.

  SvaraRadera
 22. Jag hoppas verkligen att den nya lagen efterföljs också Vissa kommuner har haft lokaka förbud men de har inte efterföljs eftersom polisen inte gör nått ändå.
  Jag har länge ogillat fyrverkerier En klasskompis till mig sköt söbder sin hand när vi gick på högstadiet (början av 90-talet). Sen har mitt ogillande växt med åren.

  SvaraRadera
 23. otroligt bra, som du säket kommer ihåg så var ju Bellman så extremt livrädd för det så funderar varför detta inte har trätt ikraft innan

  SvaraRadera
 24. Jag tycker mkt om fyrverkerier men tycker att det måste skötas under kontrollerade former. Privat personer som är berusade på nyår ska inte hålla på med dessa pjäser.

  SvaraRadera
 25. Synest det hørtes ut som en bra lov! Her har det skytet opp raketter i flere dager alt, og jeg har katter som blir veldig redde!
  Hadde vært fint med felles oppskytning offentlig ikke privat ja her også:-)

  SvaraRadera
 26. Jag gillar inte fyrverkerier, inte bara för att de skrämmer djuren, men för att folk inte kan hantera dem! De skadar sig själva och de skadar andra. För mig är det helt ofattbart att det ens är lagligt.

  SvaraRadera
 27. Heja, heja säger jag! Vår lilla fluff är så rädd så fort det smäller att det är helt omöjligt att gå ut med henne på en hel kväll om det smälls något litet. Så håller tummarna att det blir lugnt är i fjällen ikväll! Gott nytt år, utan smällare!

  SvaraRadera
 28. Tycker att det är skrämmande att lagen behöver finnas, men tror inte på någon större förändring faktiskt. Dom som vill skjuta får alltid tag i det. Läste någon debattartikel om detta och han tyckte man skulle uppfostra hundarna till att inte vara skotträdda!! Helt galet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen galet!! Jag tänker på alla djur som tar skada av att vi människor vill roa oss med raketer. Hoppas lagen kommer göra skillnad!

   Radera
 29. Den nya lagen är så bra, finns för många som är rädda både människor o djur!

  SvaraRadera