fredag 8 mars 2013

Ett svårt ord

Dem. Ett svårt ord. Bevisligen är det ett svårt ord. Ordet används så fel av så många. Jag tror det beror på all diskussion om att "dom" är fel och har lett till detta.

"Jag kastade snöbollar på dom. Då blev dem sura för att dem hamnade på dom."Allvarligt?! Det är ungefär lika bra svenska som "Mig är arg på du. Kan dig hjälpa jag?"

Om du inte inte kan välja honom eller henne, så kan du heller inte skriva dem. En vuxen skrev en en gång: Dem köpte nya jeans. Hade du kunnat byta ut dem mot honom i samma mening? Nä! Då ska det heller inte stå dem, utan de. Läs mer.
Over and out.

18 kommentarer:

 1. Ordet dem används så fruktansvärt fel i dagens "språk". Trodde att det lärdes ut på detta sätt i skolan nu för tiden. Blir så irriterad!

  SvaraRadera
 2. Haha förlåt att jag skrattar men jag har å många gånger tänkt precis samma sak. Reagerar som mest då barnens lärare använder dem där det inte passar. Önskar dig en fin kväll. Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Jag är verkligen ingen svenskgramatisk mästare.. jag skriver nog "dom" överallt. .om det inte är något väldigt formellt som ska skrivas.

  SvaraRadera
 4. Hej alla! Jag är med i en outfit tävling där jag kan vinna saker för 10 000 kronor - OM jag vinner 10 000 :- så LOVAR jag att bland alla som röstat kommer jag lotta fram en tjej som får halsbandet eller en kille som får T-shirten (båda är från MQ värde 300:-)

  Rösta här, SNÄLLA! Ni har inget att förlora på det! :D :
  Direktlänk: http://heiduskaja.blogg.se/2013/march/a-simple-but-cool-mix-of-my-personal-taste-from-mq.html

  SvaraRadera
 5. Aj,aj där gick du in på ett ämne som jag blir galen på! Jag tror verkligen att jag är en ordpolis för jag stör mig så på alla fel. Värst tycker jag är särskrivningar. Det verkar som att det är ok överallt men jag blir galen på´t! Sen det här med hon och han när det ska vara henne eller honom. Just orden dem och de verkar vara ett stort problem för många. En del skriver dem varje gång det ska stå de osv. Men jag försöker att inte bry mig om det även fast att det stör mig. Vart och var är ett annat problem för mig. Jag blir galen på att man kan säga vart även i tv och i böcker när det ska vara var. Typ "vart är du". Så fel alltså! Det blev ett långt inlägg. Men det berör mig "tyvärr" så mycket!

  SvaraRadera
 6. Jag fick lära mig ett knepp i skolan men nu har jag glömt det. Men vilken fin design du har, gjort den själv?:)

  SvaraRadera
 7. Jag brukar be folk jämföra med "they" och "them". Dvs när du skulle använda they på engelska blir det "de" och när du skulle använda them blir det "dem". Många fattar då.

  SvaraRadera
 8. Jag är tyvärr själv rätt dålig på att skriva det rätt :P

  SvaraRadera
 9. SV: Tack!

  Jag får lov att säga att jag är rätt dålig på att skriva rätt med alla dessa ord. :)

  SvaraRadera
 10. Har också märkt att många har väldigt svårt med det där. Det känns exakt lika illa som alla dessa särskrivningar. Hur svårt kan det vara egentligen!? :)

  SvaraRadera
 11. Men klart man skriver De köpte nya jeans...Eller,vänta nu skriver jag dom köpte nya jeans fniss Hmm...Klart tänkvärt detta/Kram & ha en fin Lördag!

  SvaraRadera
 12. Ja, jag retar mig också på alla som inte kan skilja på de två orden. Hur svårt kan det vara? Har de inte gått i skolan?

  Kämpa på med undervisningen, heja dig!

  SvaraRadera
 13. Jag är inte heller så bra på just den delen av grammatiken. Kan den engelska grammatiken bättre än den svenska nästan. :)

  SvaraRadera
 14. Svar till Freedomtravel: Bra att jämföra med engelskan!

  SvaraRadera
 15. Svar till anonym: Klart att det lärs ut det i skolan. Jag har oftast sett att det är vuxna, som skriver fel.

  SvaraRadera
 16. Svar till Anettan: Det är riktigt illa om läraren skriver fel!

  SvaraRadera
 17. Svar till mittilivetochjag: Jag gillar heller inte särskrivningar. Så tokigt det kan bli om man skriver sådana:
  - Gift orm säljes.
  - Skum tomte 3 kr.
  - Jag är inte rädd att visa fram fötterna!
  - Vår kassa personal
  -Fryst kyckling lever (stackars kyckling!!!)

  SKRIV IHOP! http://skrivihop.nu/exempel/

  SvaraRadera
 18. Vi fick faktiskt aldrig lära oss skillnaden på de och dem i skolan, utan jag frågade min lärare för att jag ville lära mig.
  Hon gav mig knepet att de kan bytas ut mot vi, t.ex; De köpte nya jeans/Vi köpte nya jeans.
  Dem kan bytas ut mot oss, t.ex:
  Jag älskar dem/Jag älskar oss.

  Helt klart ett spännande ämne du tar upp! Då det är en sak som många har svårt för kan jag inte låta bli att fundera över varför det är på detta vis? Är det så att det lärs ut för lite svenskgramatik i skolan, eller för att intresset inte finns hos eleverna att lära sig? Eller är det något annat som spelar in?

  SvaraRadera