tisdag 3 december 2013

Skolverket: Mobilen i klassrummet!

Okej....?! Enligt Skolverket ska eleverna nu få både ha på sig mössan och ha med sig mobilen på lektionerna. Läs här. Nu hamnar jag, som lärare i underläge. Skolverket överger mig och struntar i min och mina kollegors syn på saken. Mössor och jackor är ytterplagg. De ska inte användas inomhus. Ska även vi, lärare använda de på oss, när vi undervisar? Och varför ska eleverna använda sin mobiltelefon på lektionerna? Det finns ingen anledning till det! Varför ska skolan underlätta för eleverna att släppa fokuseringen på själva studierna och skolarbetet?  Vi vet att mobilen kan vara ett störande moment. Ska jag mobilsurfa, när jag har lektion med eleverna? Det känns inte alls ok! Varför ska skolan vika sig för eleverna igen?

Vad tycker ni- ska elever få använda sin mobiltelefon på sina lektioner?

25 kommentarer:

 1. Jag tycker inte eleverna ska få ha med sin mobilerna eller ha mössa på huvudet!

  SvaraRadera
 2. Vilken otroligt fin header du har!!

  SvaraRadera
 3. Ja härregud, vad ska man säga. Jag ser ingen fördel överhuvudtaget i att ungarna ska få sitta med sina mobiler under pågående lektion och dessutom mössa. Det hör väl till det vett och sunt förnuft man borde fått lärt sig under sin uppväxt. Förstår inte alls vad syftet med detta är, och jag förstår att det inte är helt lätt att vara lärare idag, ni gör ett bra jobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Nä, jag förstår heller inte denna idé.

   Radera
 4. Tusen tack fina du, vad glad jag blir! :) Kram

  SvaraRadera
 5. Nej VERKLIGEN inte... ytterplagg av och mobiler bort. Hur svårt ska det vara????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterplagg och mobilsurf passar heller inte på ens arbetsplats, så varför då för eleverna?

   Radera
 6. Arma barn. I ett annat sammanhang kommer dessa barn att bli betraktade som ohyfsade och ouppfostrade. Förvildade. Ingen gör någon vinst på den här "låt-gå"attityden. Det här förfallet började för många år sedan. Stort stöd till de lärare som verkligen ser till barnens bästa och ser att detta är fel!

  SvaraRadera
 7. Mössa kan jag förstå att man kan vilja ha på sig vid dåliga hårdagar, men mobilen? Nej! Vi alla vet att mobiler får oss att tappa fokuseringen på det som händer omkring oss och i skolan är man för att lära sig. Mobiler får man vänta med att använda till rasten tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mobilen hör inte hemma på lektionen.

   Radera
 8. Jackor och mössor har vi skolregel om, man måste väl få ha skolregler som liksom är "utöver" skolverkets regler? På vår skola har vi allergi som huvudsakliga argument, mest är det hästallergin som just nu är besväret med att ha jacka i klassrummet, nog för att det kan sitta på vanliga kläder också, men mycket kommer ju in med ytterkläderna.

  Mobiler tycker jag gott att de kan ha, om de har den i fickan är de ju inget störningsmoment, eller lyssnar på musik med hörlurar (jag har bild som ämne) eller kollar klockan. Så fort en mobil åker fram av annan anledning så samlas den in i mobillådan och de får tillbaka den i slutet av lektionen. Men jag håller med skolverket där - när mobilen inte stör oss eller de själva eller andra, varför är det då ett förbud? Och så fort den stör så får vi ju be om den, vägrar de ge den så får vi låta eleven (+mobilen) lämna klassrummet. Det funkar finfint på min skola, när någon enstaka kollar SMS på lektionen och jag kommer med mobillådan så lägger de den där direkt.

  SvaraRadera
 9. Nu är vinnaren dragen i lucka 2. Kika in och se om du vann! Vann du maila mig på enplatsisolen747@gmail.com och ge din adress.

  Tack för att du var med i tävlingen! Var gärna med i dagens och kommande luckor!

  Länk direkt till inlägget
  http://enplatsisolen.bloggplatsen.se/2013/12/03/10385535-drick-ditt-te-lugnt-i-jul-och-njut/#kommentarer

  SvaraRadera
 10. Grattis! du är utseed som veckans blogg!

  SvaraRadera
 11. Herregud alltså säger jag bara! Jag som tyckte att det var jobbigt att man inte fick skälla på eleverna när jag jobbade som lärare. Det har helt enkelt blivit barnens skola där de får göra som de vill och lärarna har de stränga reglerna. Som lärare får man inte ryta ifrån eller ge ens de mildaste straff. Det är väl nog med problem redan för att tillåta att eleverna drar ner mössan över ögonen när de inte vill ha kontakt eller att de sitter med sina mobiler istället för att lyssna/jobba. Jag tror att detta kommer att göra det värre för eleverna. De kommer antagligen att bli mer stressade och ofokuserade. Det leder ju till tidig utmattning/utmattningsdepressioner. Då gynnar det ju varken elever eller lärare.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att man kan få ha jackan på sig inomhus om man verkligen fryser. I vårt klassrum är det bara 18 grader så man fryser för jämnan!

  SvaraRadera
 13. Det är så sjukt och fel. Hur fasen tror de att man som lärare ska kunna ha en fungerande lektion/ett bra arbetsklimat i klassrummen om eleverna får ha mobilerna, mössor osv.. Inte konstigt att svenska skolor får bottenbetyg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är verkligen inte konstigt. Ju slappare det blir i dagens skola, desto sämre betyg blir det.

   Radera
 14. Jag tycker att de ska få använda sina mobiler när de letar fakta kring ett arbete (så länge som datorerna inte fungerar och är för få i antal). I övrigt behövs inte mobiltelefonerna på lektionerna. Märkligt att Skolverket ska hålla på med sådana här saker och fatta beslut kring dem när det visar sig att de resultaten i de svenska skolorna sjunker genom åren. Ska de då sätta in fler störningsmoment till lektionerna? Borde de inte se till att vi lärare får de resurser som behövs för att stärka kunskapsresultaten istället? Det är liksom inte lärarnas brist på kunskap som bidrar till dessa dåliga resultat! Det behövs ingen Einstein för att förstå det. Ge lärarna och eleverna en chans att lyckas med kunskapskraven istället för att lägga tid och energi till sådant! Enough said!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med dig om att använda sin mobil för att söka information är ok, men that´s it! Sedan borde detta vara ett beslut som varje enskild lärare eller skola borde fatta och inte Skolverket. Även om Skolverket anser det här, så är det inget beslut jag skulle vilja följa.

   Radera
 15. Det här har jag missat! Bedrövligt, tycker jag. Mössargumentet orkar jag inte tjafsa med mina skolkillar om - här hemma gäller regeln att du inte får ha mössa vid matbordet. Kanske låter slarvigt och ouppfostrat, men en mössa bara är där och säger ingenting och utvecklingen går framåt och allt det där.
  Mobil däremot! Herregud! Ska en lärare tvingas se till vad eleven i fråga använder sin mobil? "Använder han den till att slå upp fakta? Till att messa? Till att facebooka? Till att fuska?" Hur ska man hinna med att brottas med 20-30 elevers mobilberoende på lektionerna också, till råga på allt? Här hemma fick vi till slut lägga mobiltelefonen i en byrålåda vid läxläsning. Det gick liksom inte att låta bli att kolla,,,

  SvaraRadera
 16. Jag tycker inte man ska få syssla med mobiler under lektionstid, men man får självklart ha dem. Vad jag verkligen inte förstår är vad problemet med jackor och mössor är. Det är ju bara något ni har lärt er att störa er på, inget verkligt problem. Ingen har rätt att säga till en annan människa att de måste ta av sig kläderna för att de stör er, det är för fan en mänsklig rättighet. Skolverket markerade dessutom att det ibland finns anledningar till att man väljer att ha på sig dem. Kanske anledningar som man inte vill basunera ut till hela klassen. Man kanske skäms över sitt hår, man kanske har en mensfläck på byxorna, man kanske har en tröja som glider upp och visar fläsket. Jag tycker det är förfärligt att höra en lärare med så lite empati och förståelse för hur kränkande sådant kan vara för ungdomar. Kanske ni kan lära er tolerans istället för att ungdomarna ska lära sig era medeltidsidéer. Man blir bara förolämpad av ytterplagg om man har lärt sig att bli det.

  SvaraRadera