tisdag 14 januari 2014

Något för mig?!

weheartit.com


Jag hittade detta nybörjarprogram hos Linda Sjöblom. Jag tror att detta program skulle funka för mig, så jag verkligen kan komma igång med löpningen. Om jag inte har börjat innan sommaren, så hoppas jag att jag åtminstone satsar helhjärtat under semestern. Det hade varit fantastiskt om jag också hade blivit en "maratongirl"!

DE TVÅ FÖRSTA VECKORNA - minst 3 ggr/vecka
 • Varva löpningen med rask promenad de två första veckorna.
 • 5 min rask promenad - 4 min jogg - 5 min promenad - 4 min jogg - 5 min promenad - 4 min jogg - några minuter gång.
Detta pass tar alltså bara ½h av ens dag och innebär endast 12 minuter joggning. Känns detta alltid tungt, så försök få in flera än tre pass i veckan. Du kan också öka löptakten efterhand som du känner att det blir lättare.

VECKA 2-4 - minst 3 ggr/vecka
 • 5 min rask promenad - 6 min jogg - 3 min promenad - 6 min jogg- 3 min promenad - 6 min jogg -  några minuter promenad
Samma gäller här, börjar det kännas för lätt, öka takten på löpningen!
 
VECKA 4-5 - minst 3 ggr/vecka
 •  5 min rask promenad - 10 min jogg - 2 min promenad - 10 min jogg - 2 min promenad - 10 min jogg - några minuter gång.
 Nu löper du redan 30 minuter totalt! Men ta det i den takt du känner att du klarar av.
 
VECKA 5-6 - minst 3 ggr/vecka
 • Nu är det 20 min joggning som gäller utan vilopaus! Värm upp med några minuter gång om det känns bättre.
 
VECKA 6
 • Från och med nu skall du klara 30 minuter i ett sträck. Kanske klarar du ännu inte av att hålla en takt där du når 5 km på denna tid. Men efter några 30 minuters rundor skall du klara av att öka farten och det borde inte dröja länge förrän du är uppe i 5 km på 30 min.
Härefter kan du också börja försöka öka sträckan och farten på dina rundor.

Detta måste jag pröva!!!

15 kommentarer:

 1. Ja, man kanske skulle ta och varva löpning både inomhus på gymmet och utomhus och då helst i Härskogen för jag tycker Riddarsten är så jäkla tungt med alla backar.
  Då kanske vi ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men backar är bra för låren!

   Radera
  2. Problemet är bara att om jag ger mig på backarna som kommer först i Riddarsten, så orkar inte jag resten hi hi. Så antingen springer man backarna och går resten eller så väljer man att springa en längre tid på lite planare underlag. Vet inte vad som är bäst, men jag vet hur latmasken i mig funkar.

   Radera
  3. Jag har ett mycket backigt elljusspår i närheten, och så här gjorde jag: Spring hela tiden, tills en backe gör att det tar emot och det känns slitigt. Då stannar du inte, utan låter benen fortsätta gå, som en lite lättare pw. Så fort du nått krönet och uppförsbacken blir nerförsbacke, börjar du springa igen, även om du är lite trött. Sluta inte springa förrän det känns motigt - då lägger du om till lätt pw igen. Jag hade 2 tumregler: Spring alla nerförsbackar. Stanna aldrig.

   Radera
 2. egentligen handlar motion om att se till o starta o sen bara göra det men det ska kännas skönt efteråt om det bara känns jobbigt är et mycket lätt att lägga ner motionerandet igen.

  SvaraRadera
 3. jag ska själv börja gymma nu. När man inte tränat på 5-6 år är man ganska lat x)
  följa varandra på bloglovin ? :)

  SvaraRadera
 4. Låter bra tycker jag. Dock får jag köra mitt program från sjukgymnasten ett tag till :)

  Ja det är mysigt med bio

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Jag tror jag ska börja testa det i vår.

   Radera
 6. Heja dig.. snart springer du som bara den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det, men jag har ännu inte startat så fokuserat på joggningen. Låt våren komma och då dj-vlar!

   Radera
 7. När jag började träna efter ett långt uppehåll gjorde jag ungefär som rekommendationerna i ditt inlägg, på eget bevåg, och det funkade! Skulle jag första gången ha tänkt "Nu ska jag springa i 20 minuter" och sen inte orkat (vilket jag inte skulle ha gjort) skulle jag ha gett upp genast. På detta vis kunde springa en halvtimme efter några veckor, vilket jag aldrig trodde skulle ha varit möjligt.

  SvaraRadera