torsdag 5 juni 2014

Kriget är slut!Boken Kriget är slut av Morgan Alling borde vara en obligatorisk bok för alla att läsa. Den är otroligt bra! Den är lättläst, väldigt gripande, tragisk och samtidigt älskvärd. Ja, så är Morgans uppväxt. Under sina första fyra år bodde Morgan och hans lillebror Stefan tillsammans med sin ensamstående alkoholiserade mor. Vardagen var fylld av supande, slagsmål och flyttar mellan olika lägenheter. Men mamman älskade ändå sina söner och försökte ta hand om dem så gott hon kunde. Man kan också genom boken känna Morgans kärlek till sin mor. Och Morgan hittade på allehanda bus och upptåg som gjorde honom till hjälte både hos kompisarna och fyllgubbarna.
Men till slut tappade mamman kontrollen över festandet, förlorade jobbet och blev inlagd på behandlingshem. Morgan och hans lillebror hamnade på barnhem, men trots mammans alla löften kom hon aldrig och hämtade dem. Istället skildes bröderna åt och skickades från fosterfamilj till fosterfamilj. 

Morgan tycktes förutbestämd för ett liv med missbruk och misär. Räddningen kom i form av en kärleksfull fosterpappa som vågade ställa krav, och teatern som blev Morgans nya hem. 


Boken var ganska tunn för att rymma allt. Vips, så var den utläst!! Delvis berodde det väl på att man aldrig ville släppa taget om den. Det jag gillade mest med boken var att den inte alls var bitter, trots alt tragiskt som Morgan har varit med om. Där finns ingen bitterhet, en ilska, javisst, men ingen bitterhet. Att personal inom socialomsorgen medvetet lurar barn är så rent ut sagt förjävligt att vem som helst kan bli arg, men även här behåller Alling sitt återberättande sätt istället för att grotta ner sig i besvikelsen. 

Efter att ha läst boken, känner jag hur stark person Morgan är. Han är en riktig hjälte! Läs boken du också!

8 kommentarer:

 1. Ja, den var oerhört gripande. Trevlig helg! // Majsan

  SvaraRadera
 2. nä den har vi inte läst.

  hahah ja älskar mmina hunters längtade länge efter såna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett par lägre stövlar från Hunters.

   Radera
 3. Har länge tänkt läsa den! Måste göra det nån dag :)

  SvaraRadera
 4. Tack för boktips! Låter intressant!

  SvaraRadera