torsdag 2 oktober 2014

Pippi Långstrump
Att SVT har klippt bort scener ur Pippi Långstrump har väl inte undgått någon. Vad tycker jag om det? Jag tycker det är riktigt bra. Scenerna där Pippi lekte kines och där hon kallar sin pappa för negerkung har alltså redigerats. Tiderna ändras, som sagt, och när boken om Pippi Långstrump skrevs, så var det inte samma diskussioner om rasism igång. Uttrycken ska inte användas och barn ska inte hamna i någon konflikt. Det kan bli förvirrande för dom att höra Pippi säga så, samtidigt som de själva uppfostras till att inte använda rasistiska uttryck. Filmerna med Pippi Långstrump försämras inte av det här. Jag tror Astrid Lindgren ler från sin himmel. Hon har ju själv myntat uttrycket Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek så kommer folkvettet av sig själv.

Justera!
Det räcker väl inte att endast att filmen redigeras? Jag tycker också att böckerna borde bli redigerade.


En kränkning anser jag.

Vad tycker du om att scener klipps bort ur Pippi Långstrump?

11 kommentarer:

 1. Då kan de sluta sända alla barnprogram, för hur bra är dem för barn? Det finns många filmer de behöver ändra i inte bara i pippi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta sända alla barnprogram är väl ändå lite överdrivet. Sedan finns det säkert fler än Pippi-filmer de behöver ändra.

   Radera
 2. Det som föder DAGENS RASISM är att vi förfinar ALLT! Den bruna dockan i Tomtens Verkstad från Silly Symphony filmen i Kalle Ankas jul, eller nu i Pippi. Det föder ju bara än mer hat och skam i att använda ord osv. Detta gynnar SD, allt sånt här gör att dem får ännu mera procent! :(((((

  Jaså? Kan du hitta en lägenhet med bra pris eller hyra åt mig då? Som jag kan flytta in i imorgon?  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte med dig. Tycker du inte att det är fel att använda ordet negerkung? Är det inte kränkande att leka kines?

   Radera
 3. ja hon sa väl själv rätt tidigt att hon skulle inte ha skrivit vissa ord om hon hade skrivit böckerna då hon sa det

  SvaraRadera
 4. Jag håller me, tycker att de e bra att scenerna tagits bort

  SvaraRadera
 5. Och Alfons pappa har slutat röka;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då! Att Alfons pappa har rökt kan ju inte vara särskilt kränkande. Barm tar ju ändå oftast efter sina föräldrar. Röker inte föräldrarna, så gör inte barnen det heller.

   Radera
 6. Jag håller så mycket med dig och har svårt att förstå de som debatterar motsatsen... Till och med författaren själv önskade ju senare att hon aldrig hade skrivit på det viset! Klart kränkningarna ska bort!

  SvaraRadera
 7. Karin, jättebra att du tog upp det här. Jag är från annat land, & är adopterad från Indien.
  Har fått höra fula ord, även blivit kallad för det ena efter det andra.
  Så det är skönt att scenerna klipps bort.

  SvaraRadera