söndag 2 november 2014

Skräpkultur

För eller emot?

Att det har varit halloweenfirande den här helgen, har väl inte undgått någon. På de allra flesta bloggar kan man läsa om hur de firar halloween. Jag kan inte påstå att det är en tradition som jag stödjer på något sätt. Jag förstår inte meningen med att klä ut sig för att skrämmas. Fullständigt meningslöst! Sedan tycker jag att denna tradition krockar med vårt Alla Helgons-firande. Kulturen är inhämtad från USA, så det är ingen svensk tradition i grund och botten. Varför ska man hämta hem då detta? Att skära ut en pumpa för att ha ljus i, kan jag tycka är fint Pumpor är ju något man förknippar med hösten och skördetid. Och sedan detta med trick or treat? Jag har hört att människor har fått ägg på sina fönster för att de inte har gett något godis. Så dumt!

Vad tycker du om Halloween?!

18 kommentarer:

 1. Det går att kommentera om man använder tabfunktionen - men annars funkar inget för mig.

  Jag tycker generellt att olika högtider är meningslösa, och många av dem hålls vid liv enbart tack vare konstgjord andning.

  Just Halloween är ju något som finns bara för att konsumtionen ska öka. Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det funkar att kommentera min blogg som vanligt nu. Försök igen!

   Radera
 2. Tur Henrik skrev hur jag skulle göra - för det funkar inte att klicka nånstans hos dig...:-(
  Jag gillar Halloween - en högtid som härstammar från Irland och Skottland: när kelterna kom i kontakt med Vikingarna. Vikingarna regerade ju i Storbritannien i flera hundra år och tog med sig sina seder dit. Bland annat det att fira bort sommaren - och fira in den mörka tiden på året samtidigt som man hälsade sina gudar. Detta tog troligen Irländarna efter och därav kommer Halloween. Alltså inte från USA som de flesta tror. Men precis som svenskarna utvandrade till USA så gjorde ju irländarna det - och dom tog med sig Halloween till USA.

  Jag älskar att klä ut mig och tycker det är jätteskoj att få fixa till lite hemma. Sen älskar ju jag och maken skräckfilmer så då blir det hela än roligare... Dessvärre flydde ungen på egen halloweenfest i år och eftersom vi inte planerat att skrämmas annat än med familjen så fick min zombienunna förbli liggandes i den jättestora Halloweenlådan. Men nästa år kanske.. / Linda, Candygirl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uppdaterade mitt senaste inlägg, alltså det här. Nu verkar det funka att kommentera. Tror jag. Testa igen, snälla!

   Radera
 3. ja nu funkar det! :-) Så bra .. blev då jobbigt att tabba!

  SvaraRadera
 4. Det ena behöver inte utesluta det andra. Det infaller ju på två olika dagar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, man kan fira bägge traditionerna, men jag tycker ändå att Allhelgona hamnar i skymundan. I butikerna tar alla Halloween-prylar så stor plats, att man knappt ser gravljusen eller gravdekorationerna.

   Radera
 5. Jag håller med dig helt. Tycker att det krockar med Allhelgona, som i min värld ska vara lugn och fridfull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska vara en fridfull helg tycker jag.

   Radera
 6. Här firade vi allhelgona med god mat och besök på kyrkogården för att tända ljus, gillar inte att barn går trick or treat, men de fick klä ut sig här hemma och har pysslat på temat. Det får räcka...

  SvaraRadera
 7. SV: Visst är han, min fina ängel ♥

  SvaraRadera
 8. Du förstår väl att affärerna måste ju tjäna lite kosing därför den traditionen som många andra helger fortsätter att fira

  SvaraRadera
 9. Jag brukar inte fira Halloween, men idag tände jag några Halloweenljus och min discopumpa. Köpte hem godis om grannbarnen skulle dyka upp, men ingen kom.

  SvaraRadera
 10. Igår när jag försökte gick det inte att kommentera, men nu så... Jag tycker att det är bra att halloween och Alla helgona fått två tydligt separerade dagar. Fredag och lördag. För bara några år sedan upplevde jag att många var förvirrade över vilken dag man firade vad. Jag tycker att det är kul att få klä ut sig och busa lite, fast bara på skoj. Absolut inget elakt och bara artigt. Barnen gillar det tokmycket och då dras jag med. Fast utan barnens entusiasm hade jag inte direkt anammat halloween, det är klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr funkade det inte att kommentera igår. Men bara efter att jag uppdaterade blogginlägget, så funkade det igen. Så skönt!

   Radera