fredag 26 december 2014

Julen är inte som förr


Nu är julen slut
Då är annandag jul redan här. För mig är det julens sista dag. Jag vet att nyåret väntar och trettondagshelgen. Jag vet också att julen dansas ut först Tjugondag Knut. Men för mig känns julen ändå över på ett sätt.

Jag tycker att julen inte är riktigt som förr. Jag tycker fortfarande att julen är en mysig högtid. Jag gillar julmaten och godiset, men ändå känns högtiden inte längre viktig. Förstå mig rätt. När man var liten, längtade man nästan ihjäl sig efter tomten och alla julklappar. Att ge julklappar till sina brorsbarn känns både roligt och viktigt, men att få själv är inte på samma sätt längre. Sedan finns det alltid saker man själv önskar sig, men det är inte hela världen om man inte får något. Att höra att andra har till exempel griljerat skinkan eller bakat lussekatter, låter alltid så trevligt. Jag hade gärna gjort det också, men av någon anledning gör jag det ändå inte. Kan det bero på att man inte har egna barn? Då hade ju sådana saker genast blivit så mycket viktigare. I ett hushåll med två personer går inte ett lass med lussekatter eller pepparkakor åt. Köper jag ett paket med pepparkakor, brukar jag ändå få slänga mer än hälften efter ett halvår. Slöseri! 

Själva julstressen har jag aldrig förstått mig på. Kanske beror det på att jag inte gör en så stor grej av det. Visst pyntas det lite hemma, men det brukar innebära endast adventsljusstakar, hyacinter och någon röd duk. Mer brukar det sällan bli. Något stort julbord brukar det heller inte bjudas på här hemma, då vi inte har så mycket plats för att kunna bjuda hem alla. Men man kanske skulle pröva på att bjuda på 13 vuxna och 6 barn julmat ändå, fast att det är trångt. Bara för att få känna på julstressen....? 

11 kommentarer:

 1. haha... här har du en till som vill ha ut julen !
  Inte för att jag har pyntat speciellt mycket,
  men det där barrande granskrället har definitivt gjort sitt ;)

  SvaraRadera
 2. måste säga att detta år var det bästa på länge inge stress inge krav inge måsten :)

  SvaraRadera
 3. Håller med dig julen betyder inte lika mycket nu som när man var barn. Jag hoppas det kanske känns annorlunda nästa år när vi har får plutt att det väcker känslorna till liv igen. Hoppas hoppas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror julen blir annorlunda med egna barn.

   Radera
 4. Skönt när man inte är en juldiggare, då får den komma och fara som den vill.. God fortsättning på dig:)

  SvaraRadera
 5. ja nått jobb ska man väl hitta :)

  SvaraRadera
 6. Ja mycket konstigt, men det har ju varit runt 8-10 plus här i skåne hela nov och stora delarna av december och ingen frost, så blommorna har nog trivts :)

  SvaraRadera
 7. vi gör det - fast vi inte har plats. vi möblerar om och grejar.. jag älskar det. Men så har vi fixat "stor jul" även innan vi hade en unge - en ungen som snart skiter i hur hans päron vill fira. Jag älskar jul. Jag firar ju. På mitt/vårt sätt. Jag tänker fortsätta med det. Från första advent är det julrace som gäller. Idag, annandagen, smyger jag bort tomtar. På söndag r yker granen och resten... .
  :--)

  SvaraRadera