måndag 19 januari 2015

Ge rätt sorts beröm
Visst är det svårt att ta åt sig beröm, när den ges för ofta eller känns överdriven? Jag tycker visst om att få beröm, men den ska kännas äkta och komma vid rätt tillfälle.  Oftast tycker jag själv inte att det är något särskilt med det jag gör, men det är en annan historia. Ge barnen rätt sorts beröm. Lyssna själv vad tanten säger till Nasse i videoklippet, när han försöker sitta rätt på en stol. 

Läs här: Ge barnen rätt sorts beröm.


Ge barn beröm för sina ansträngningar  i stil med ”Den här pärlplattan har du verkligen jobbat länge med, och se så bra det blev!”.

Ofta i denna diskussion tas exemplet att föräldrar inte ska säga att barnen är duktiga på att rita. Istället rekommenderar man att de ska säga Jag blir så glad när du är stolt över det du har gjort eller Jag ser att du har kul när du ritar.

Jag gillar det barnläkaren Lars H Gustafsson säger: ”Jag gläds med dig i dina framgångar. Men en sak ska du veta: Alldeles oberoende av om du lyckas eller inte är du lika dyrbar för mig ändå. För att du finns och för att jag tycker så mycket om dig.”Helt enkelt:


 • Beskrivande beröm. Beskriv vad du ser. T.ex. Du har hängt upp din jacka precis där den ska hänga!
 • Var ärlig när du ger beröm. Berömmet ger ingen effekt annars. 
 • Beröm med tacksamhet. Det kan t.ex. vara: Tack för att du dukade! Nu behöver inte jag göra det.


Visst funkar sådan sorts beröm även på vuxna?9 kommentarer:

 1. Ett klokt inlägg och jag tror på samma sort beröm som du tror på, inte det där slentrianmässiga berömmet utan det som ges när någon verkligen anstränger sig. Jag försöker verkligen tänka på vilken sorts beröm jag ger till min dotter och hur det kan påverka henne.

  SvaraRadera
 2. slentrian är inte bra men att alltid behöva tänka så enormt pedagogiskt blir kanske inte heller bra ibland kan det faktiskt räcka med det enkla också :)

  SvaraRadera
 3. Så himla bra inlägg!

  SVAR: Tusen tack för dina fina ord! <3

  SvaraRadera
 4. Åh spot on! Vi behöver nog alla sådant beröm, men vi har en skyldighet att lyfta våra barn på detta sätt anser jag! Ha en fortsatt fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst behöver vi alla beröm, men särskilt barnen.

   Radera
 5. Sååå intressant inlägg. Riktigt kul att läsa :) Grymt tjejen!

  SvaraRadera
 6. Jag tycker inte att det ena behöver utesluta det andra. Visst kan man säga till barnen att de är duktiga men även använda sig av typen av beröm som i exemplena.

  SvaraRadera
 7. Aldrig dumt att bekräfta att man ser vad barnen gör/gjort! Här blir det alla sorters beröm, men det är alltid ärligt menat :)

  SvaraRadera