onsdag 2 augusti 2017

Rör inte min hund


Titta, men inte röra!

Vår älskade Balder är hur gosig som helst. Men han är inte gosig med vem som helst. Man måste ha lärt känna Balder för att få gosa med honom. Om okända kommer för nära, skäller Balder oftast. Efter kanske ett par minuter, slutar han. Men Balder väljer själv om han vill hälsa eller inte. Är det inte intressant väljer han hellre att lägga sig en bit ifrån och är trygg med det. Man märker att Balder är mycket mer bekväm med människor han ofta träffar. Då är det aldrig några problem. Ofta, när vi är iväg med Balder på stan eller så, får vi ofta frågan om de får klappa honom. Vi säger alltid NEJ. Vi vet inte hur vana personerna är med hundar och vi vet heller inte till 100% hur Balder skulle reagera ifall de skulle klappa honom. När vi säger nej, blir personerna oftast förvånade. De hade nog förväntat sig att man hade svarat JA, eftersom Balder då sett så snäll och go ut. Jag brukar inte förklara anledningen till att jag svarat nej. Jag orkar inte alltid göra det. Sedan förstår jag inte varför man vill klappa en främmande hund. Gör ni?

21 kommentarer:

 1. Jag är extrem djurvän och frågar ofta om jag får klappa hundar.... ( som jag får ögonkontakt med & som visar att dom är intresserade av kontakt -aldrig annars) Aldrig någon som nekat...tvärtom verkar folk uppskatta att man ger deras älsklingar uppmärksamhet.Vår egen hund är väldigt social och vill hälsa på ALLA han möter om han får.
  Jag är jätteglad för att vår egen hund är så öppen & social mot alla..... Men alla är vi olika....// Majsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår förra hund Yambo, kunde alla få klappa. Medan Balder har väldigt stor integritet och jag tycker då att han ska få bestämma om man han vill bli klappad eller inte.

   Radera
  2. Absolut ska man själv bestämma om man vill bli klappad eller ej!!🐶 Å jag klappar bara dom hundar som själva tar kontakt & visar att dom vill bli klappade ( frågar givetvis först & sätter mig sen alltid på huk & låter hunden komma till mig.
   Hundarna är ju som vi människor...dvs olika....😄😀 & alla har rätt att vara som man vill...
   Trevlig helg!!! // Majsan

   Radera
 2. Jag sa också nej när vissa ville klappa Bellman, jag checkade av lite hur han ville, men han gillade ju allt och alla

  SvaraRadera
 3. Han är så ljuvlig er Balder .... ❤️
  Så om jag mötte er skulle jag nog fråga om jag får hälsa,men självklart behöver du inte förklara varför om du skulle säga nej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår mycket väl om man vill klappa Balder, men som ägare är det jobbigt att behöva säga nej varje gång. Balder har en stor integritet och det får man såklart respektera.

   Radera
  2. Kan förstå att det känns jobbigt ibland att säga nej,men absolut ska Balder respekteras.

   Radera
 4. Jag klappar inte främmande hundar :-)

  SvaraRadera
 5. Jag säger också alltid nej, vår Målli är rätt subbig mot de allra flesta, så istället för att behöva "vara på min vakt" så säger jag bara nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det absolut bäst och enklast att alla säga nej.

   Radera
 6. Jag brukar oftast ge okej på att få klappa. Men det händer att jag säger nej också. Men både Ami och Vicki är oftast väldigt glada i att hälsa. Dock kan det vara frustrerande med personer som vill fram och hälsa jämt och ständigt, exempelvis när man tränar. Det blir ett störningsmoment.
  Men det finns ju koppel, täcken, selen osv med texten "Klappa ej" man kan använda sig av om man har en väldigt osäker hund :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Balder har stor integritet och är inte så nyfiken på nya människor alls. Vår förra hun, kunde vem som helst klappa.

   Radera
 7. Jag förstår absolut att man vill klappa!!!
  Dock sätter jag mig alltid ner till hundens nivå och så får den bestämma om och när den vill hälsa.
  Om den börjar lukta så faller det sig naturligt att klappa.
  Men jag frågar också alltid ägaren först och de har alltid sagt ja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klokt att sätta sig ner på hundens nivå och låta hunden bestämma.

   Radera
 8. så bra!! han är jättefin :)

  SvaraRadera
 9. När jag var liten ville jag klappa varenda hund men jag vågade oftast inte fråga (och jag gick aldrig fram till en främmande hund utan att fråga). När jag har varit hundvakt har jag sagt nej till personer som frågat om de får klappa (om jag inte känner personerna).
  Jag kan ju förstå om något barn frågar om den får klappa, men inte om en vuxen frågar :P

  SvaraRadera
 10. Bra att ni sätter gränser på det sättet!!! 👍🏻

  SvaraRadera