torsdag 12 april 2007

Fjärilars liv

 Idag startade jag upp  NTA-temat  Fjärilars liv  med klassen. Idag tog jag reda på vad de redan visste och vad de vill veta om larver och fjärilar. Jag talade om för mina elever att i nästa vecka kommer det hit larver till skolan. De skickas från England. Varje elev kommer att få en larv. Sedan kommer vi under några veckor följa utvecklingen från larv till färdig fjäril. Visst är det häftigt?! De kommer att få se bilder på hur äggen ser ut. Larven kommer att bli en vacker tistelfjäril (den på bilden). Jag har jobbat med detta tema innan och jag vet att det är ett otroligt tacksamt tema att arbeta med och barnen tycker det är roligt. Jag minns att jag har haft elever, som vill ha sin lilla burk med larven i på sin bänk under tiden de arbetar med annat. Temat avslutas med att vi tar ut fjärilslådorna och släpper ut de vackra fjärilarna i det fria.

18 kommentarer:

 1. Vilket härligt tema!
  Jag hade valt vara elev i din klass.
  Ni tar möjligtvis inte emot en 38-åring
  för några veckor?

  SvaraRadera
 2. Du verkar ha en såda rolig undervisning för eleverna. Önskar själv att man var skolbarn igen ;)

  SvaraRadera
 3. Nu är du hyllad som alltid i min blogg ;)

  Blev det nån utmaning idag?

  SvaraRadera
 4. Du har alldeles rätt. Det finns alltid en gräns.
  Nu lät det i mitt inlägg som jag vart svartsjuk varjegång min pojkvän pratar med en annan, så är absolut inte fallet. :)

  tillägg; Verkligen härligt med ett sånt projekt som ni hade i skolan, nästan så man längtar tillbaks.

  SvaraRadera
 5. Härligt med fjärilstema. Jag såg den första citronfjärilen för ca. 3 veckor sedan och vad glad man blir av denna gula lilla varelse.

  SvaraRadera
 6. Grymt bra tema, skulle gärna vara med och föda upp fjärilar hos er. Skulle behöva lite mer naturvetenskaplig spis.. Man lär sig något nytt varje dag förresten, fjärilen på bilden trodde jag hette påfågelfjäril men det var visst en annan fjäril upptäckte jag när jag googlade det.. Tistelfjäril skall jag komma ihåg nu!

  SvaraRadera
 7. Hur mår du min vän? jag är ett vrak...kram

  SvaraRadera
 8. Svar till Beata: Kul att bli hyllad igen! Jag har tydligen missat att jag skulle ha blivit utmanad som idag. Jag kan ju försöka mig på 20 000 steg idag, men eftersom upptäckte utmaningen så sent är det alls säkert att jag fixar den. Men jag ska göra ett försök.

  SvaraRadera
 9. Svar till Marissa: Med mig är det toppen! Synd att det inte är detsamma med dig.

  SvaraRadera
 10. det där har vi också gjort, fast med mjölbaggar ;P det var riktigt äckligt och tråkigt haha.

  SvaraRadera
 11. Vilket kul tema! Hoppas att de kommer att tycka om det.

  SvaraRadera
 12. Varför kommer fjärilslarverna från England? Jag förstår att eleverna tycker det är spännande hoppas de får respekt för olika slags djur genom Dig. Vad ger ni larverna för mat då?

  SvaraRadera
 13. VAd kul tema att följa utvecklingen från larv till färdig fjäril.

  SvaraRadera
 14. Vilken bra idé. Antagligen lär dom sig även att vi ska vara rädd om vår natur och inte pina djur...även om de är små.

  SvaraRadera
 15. Svar till Ingegerd: Jag vet inte om det finns något ställe att beställa fjärilslarver härifrån Sverige. Larverna kommer att få äta pressad malva.

  SvaraRadera
 16. åhhh vill oxå vara me:)Jag älskar fjärilar..Dom är ju så otroligt vackra...Hoppas vi får uppdatering hur det går:)

  SvaraRadera
 17. Skulle jag också gärna göra med mina elever. Var beställer Du larverna? Kan man få adressen?

  SvaraRadera
 18. Skulle jag också gärna göra med mina elever. Var beställer Du larverna? Kan man få adressen?

  SvaraRadera