söndag 19 december 2010

Julgodis


Jag har bakat idag. Det händer inte alltför ofta. Eller bakat å bakat, jag menar ha gjort julgodis. Jag testade ett nytt recept. Det blev chokladkola med ingefära. Smaskigt!

Ingredienser:100 g smör
4 msk kakao
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk glykos
2 msk finriven. färsk ingefära


Jag hoppade över glykosen och jag tog ingen färsk  ingefära, utan som kryddpulver.

Gör så här:1. Smält smör i en tjockbottnad, rymlig kastrull. Dra kastrullen av värmen och vispa ut kakaon i smöret utan att det bildas klumpar.
2. Tillsätt vispgrädde, strösocker, sirap och glykos. Koka kolan tills den är 120°C eller lite längre om man vill ha en hård kola. Har du ingen termometer kan du i stället göra kulprovet. Tillsätt ingefäran och rör om.
3 .Smörj en form (ca 20 x 30 cm) med lite olja, eller täck den med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och låt stelna i minst 4 timmar, gärna över natten.

Jag hällde inte smeten i en form, utan i små bakformar istället. Då klibbar inte kolarna ihop sig, när de ligger på varandra i en burk. Alternativet hade varit att jag hade klätt in varje kola i papper.


Enligt receptet skulle det bli 80 st kolor, men det blev bara 30 st. Är det inte typiskt? Det blir aldrig lika mycket som det står i receptet. Jag borde ha använt knäckformar istället eller så skulle jag inte ha hällt i mycket smet i varje form. Det var väldigt gott med ingefära i, men jag skulle inte ha hällt i så mycket. Eftersom jag valde ingefära i pulverform framför färsk ingefära, så blev det så mycket mer koncentrerad smak.
Har du gjort något julgodis i år?

14 kommentarer:

 1. :D Sv: OHH! Tack, ja det har jag själv? :D

  SvaraRadera
 2. Vad spännande med ingefära i. :)
  Tror inte jag hinner testa, men ska försöka lägga det på minnet till en annan gång. :)
  Har lagt till den här sidan i mina favoriter.

  SvaraRadera
 3. Hej vännen
  Hoppas du mår bra
  Du var ju med i min lilla tävling

  Jag ville berätta
  Du är Guld

  Skulle du vilja skicka ett mejl till mig
  Några rader om din blogg till mig
  Så fixar jag ett inlägg där DU är i fokus

  SvaraRadera
 4. Jomen alltså... Vill du sabba min dator igen, eller? Jag tror det var fukten i Costa Rica i oktober som dödade den. Nu när den är reparerad så får du mig att dräggla i tangentbordet! Fyyyy på dig ;-)

  SvaraRadera
 5. Vilken mumsig bild på härligt bak

  SvaraRadera
 6. SV: Okej! Gamla rosa mössor är inte att förakta! :D
  Det där såg riktigt gott ut! Nu blev jag sugen på att baka...

  SvaraRadera
 7. SV: Tack så mycket!

  Kram Sanna

  SvaraRadera
 8. hejsan!
  Vad kul att du kikade in hos mej :-)
  Jaf tycker att DIN blogg är jättefin, kommer gärna tillbaka..
  Vad gott godiset ser ut...
  Ha en fin dag & välkommen tbx t mej!
  Kram :D

  SvaraRadera
 9. Smaskigt godis du fixat. Jasså du bor i Lerum. Ja jag är uppväxt i Lerum men hamnade i Alingsås till slut. En underbar liten stad :) Ha de gott fr. Marias Hörna

  SvaraRadera
 10. Gomorron
  Blev det nåt smakprov på baket
  Ha en bra dag
  kram

  SvaraRadera
 11. Jag beklagar att jag fick dig till att dreggla over tangentbordet. Jag lovar att det inte ska hända igen! :wink:

  SvaraRadera
 12. Vad kul att du tycker att min blogg är fin!
  Sådana kommentarer värmer.
  Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 13. Vad kul att du tycker att min blogg är fin! Sådana kommentarer värmer. Välkommen tillbaka!

  SvaraRadera