måndag 8 april 2013

Formativ bedömning


Måndag. En måndag efter lov. Det kan märkas. Efter all undervisning begav jag mig till centralorten i kommunen, där nyckelpersonerna för formativ bedömning träffades. Så viktigt det är att lärare får träffas och diskutera denna viktiga fråga. Det är så enkelt att det bara blir summativ bedömning, men det är ju heller inte framåtskridande och utvecklande för eleven även om den sortens bedömning behövs också.


12 kommentarer:

 1. Han i klippet var riktigt jobbig att höra på, han skulle jag nog inte lärt mig mycket av om han föreläste i min skola eller så :P

  Snyggt och snyggt, har det för att tjäna på det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har en monoton röst, men innehållet är bra.

   Radera
 2. Hela ens vardag består snart av dessa bedömningar. Hua!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tar mycket tid av ens lärarens vardag. Kanske för mycket?

   Radera
 3. Detta diskuterade vi mycket och för ett par år sedan i min kommun! Viktigt att se helheten... men nu diskuterar vi mer elevers färdigheter!

  Imorgon är det min första jobbardag efter lovet! KUL!
  KRAM Anna

  SvaraRadera
 4. Jaha okey :)

  Hoppas du haft en bra veckostart.

  SvaraRadera
 5. Tack snälla! ♥
  Hoppas du haft en bra måndag!

  SvaraRadera
 6. Pratade just med en lärare i Lerums kommun nu på morgonen och hon kände att det är mycket fokus på formativ bedömning i kommunen nu. Tänkte genast på ditt inlägg ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man... Undra om det är en lärare jag känner som du har pratat med...

   Radera
 7. Visst är det jätteviktigt med formativ bedömning. Får man med eleverna på det tåget, blir lektionerna så mycket bättre för alla. Annars är det som sagt lätt hänt att både elever och lärare fokuserar fööör mycket på traditionella "prov-situationer".
  Som språklärare är det inte så svårt med den formativa bedömningen, men jag kan tänka mig att det är lite mer klurigt i andra ämnen.

  Hoppas du har en fin start på veckan - snart sommarlov ;)

  SvaraRadera
 8. Mmm, viktigt med utbyte mellan lärare. När jag jobbade i skolvärlden kändes det ofta som att det fanns för lite tid till det för lärare emellan.

  SvaraRadera