tisdag 20 september 2016

Tisdagsklubben


Utläst

För kanske två veckor sedan läste jag ut boken Tisdagsklubben av Anna Fredriksson. Läs mer om boken.

Karin tänker inte efter så noga när hon anmäler sig till kvällskursen i asiatisk matlagning varannan tisdag. Hon vet bara att hon behöver bryta den oro och ensamhet som uppstått efter maken Stens stroke. Även om han verkar ha klarat sig utan några fysiska skador är allt förändrat. Han har blivit sluten, vresig och likgiltig inför framtiden. 
Matlagningskursen leds av Henrik, en passionerad och framgångsrik kock, och blir ett andningshål för Karin. Hon lär känna den livsbejakande Monika och de två börjar kalla sig Tisdagsklubben. Karin inser mer och mer att hennes liv inte alls har passerat något bäst före-datum. Monika får saker att hända och förmedlar nya sätt att se på världen och tillvaron. Ingenting är som förut i Karins liv och hon börjar ifrågasätta det hon tidigare trott var sant. Ska hon våga bejaka sina innersta önskningar och sätta sin trygga tillvaro på spel? Eller ska hon acceptera att alla drömmar inte slår in, särskilt inte efter sextio, och i stället vara nöjd med det hon faktiskt har?

Det bästa med boken är att Anna Fredriksson beskriver den anhörigas situation när en nära person blir sjuk. Den anhöriga ska ju helst bara hjälpa sin sjuka närstående. Att den anhöriga själv är orolig eller kan behöva stöd, kommer oftast i andra hand. Inte ens dottern kan förstå att hennes mamma behöver lite egen tid för att samla energi och detta gällde dessutom endast en dag i vecka (tisdagar!).  Jag tycker att boken är lättläst och historien är söt. Dock tycker jag inte att man lär känna karaktärerna på djupet. 

Jag ger boken betyget: 3.

1 kommentar:

  1. Vad kul att läsa om den här boken, jag har nämligen precis börjat läsa en annan bok av den författaren, "Sommarhuset" :) Den är hittills också lättläst och känns som en helt okej bok. Blir kanske att jag läser den här också om jag fortfarande gillar "Sommarhuset" när jag läst klart den :P :)

    SvaraRadera