tisdag 7 januari 2020

Läsplatta eller inte?

Här hemma har vi städat och rensat i våra skåp. Jag har rensat bland mina böcker bland annat. Vissa böcker ville jag absolut inte göra mig av med först, men tills sist plockade jag bort dom ur hyllan. Mina böcker, som är skrivna av mina favoritförfattare (Mari Jungstedt och Sofie Sarenbrant), har jag sparat. De gör man bara inte sig av med.
Storytel reader eller Letto front light?
Under tiden jag plockade undan böckerna, började jag fundera på detta med läsplatta. En platta, som man laddar ner e-böcker med. En läsplatta är lättare än en surfplatta och är på så vis lättare att bära med sig.  Läs här: Läsplatta eller surfplatta? Det finns flera läsplattor att välja mellan. Detta är en djungel för någon, som är obekant med läsplattor. Jag har surfat runt och sett bland annat Storytel reader. Med den måste man också prenumerera på Storytel. Då kan man ladda ner hur många böcker som helst varje månad för 169.-/månad.

Sedan har Adlibris sin Letto frontlight 2. Här behöver man inte prenumerera, utan man laddar bara ner de böcker böcker man vill läsa för en engångskostnad.

Det finns ännu flera läsplattor och jag har ingen aning om vilken som är bäst att införskaffa.

Har någon här någon erfarenhet av läsplattor?

42 kommentarer:

 1. Jag har tyvärr ingen efrgarenhet av läsplattor ! Men jag hade inte valt det . Då jag älskar att läsa i böcker. :) men det är säkert smidigt att ta med en läsplatta som du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen gillar jag också bäst om att läsa riktiga böcker, men jag tror ändå på läsplatta-idén.

   Radera
 2. Inget jag använder mig av eller lär göra de för böcker har sin charm där de står i bokhyllan :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen charmigt med böcker i bokhyllan, men man har ju inte hur mycket plats som helst i bokhyllan.

   Radera
 3. Jag har storytel och älskar.. Verkligen älskar det☝️ jag har ingen erfarenhet av läsplatta eftersom jag föredra att lyssna men jag kan ju tänka mig att en vanlig surfplatta är bättre än läsplatta, 🤷‍♀️ du kan ju använda surfplatta till så mkt annat är att bara läsa på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men en läsplatta är så mycket enklare att bära med sig och batteritiden är mycket längre.

   Radera
 4. Känner att en läsplatta är lättare på så vis att man kan ha massa böcker på ett ställe än att man ska springa runt och låna/leta upp böcker.

  SvaraRadera
 5. Åh jag älskar också deras böcker, så bra! Aldrig prövat läsplatta, men jag gillar ju att läsa ifrån en bok :)

  SvaraRadera
 6. har storytel men läser på mobilen..tycker det fungerar bra..så nåt tips om läsplatta kan jag inte ge tyvärr

  SvaraRadera
 7. Jag skulle inte vilja vara utan mina vanliga böcker, men jag tycker att det är smidigt att läsa på platta när jag reser. Då slipper jag fundera på hur många böcker jag ska ta med mig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att inte behöva utesluta något!

   Radera
 8. Skönt att rensa lite men även att spara gamla favoriter. Jag har aldrig använt en läsplatta men för mig är det ett big no no, känns så fruktansvärt onödigt.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att jag hade haft väldigt svårt för det där med läsplatta faktiskt. Jag vill gärna ha en fysisk bok när jag ska läsa. Men visst är det en bra grej att kunna ladda ner en massa böcker istället för att de ska stå och ta plats i en bokhylla.

  SvaraRadera
 10. Jag köpte en StoryTel-Reader i början på förra året och älskar den så mycket att jag vill säga till alla att införskaffa en. Tror definitivt att det blir dyrare i slutändan om du ska köpa böcker för engångspris. Iallafall om du läser mycket! StoryTel kan du ju även lyssna på. Jag lyssnar under hundpromenader och läser på kvällarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag suger på karamellen och väntar med eventuellt inköp till sommaren, då jag brukar läsa som mest.

   Radera
 11. Jag har massor med böcker och vägrar kasta. Tycker heller inte om att läsa på skärm, så en läsplatta är inget för mig.

  SvaraRadera
 12. Jag föredrar att läsa från en bok. Känslan att köpa den där nya deckaren i pocket av sin favorit författare är en sån härlig känsla. Jag vet inte skillnaden på läsplatta och vanlig surfplatta

  SvaraRadera
 13. Oj jag som inte ens läser böcker har inte en aning om det. Men älskar verkligen min surfplatta 🙂 hehe

  SvaraRadera
 14. Jag har ingen erfarenhet personligen. Eller jag använda en app i somras med ljudböcker och där kunde man läsa e-bok också men det var inte min grej. Kan dock förstå att många gör det, vet flera lärarkollegor som inte skulle kunna vara utan.

  SvaraRadera
 15. Jag har aldrig testat läsplatta men kan tänka mig att det är väldigt smidigt. Jag vill dock inte ge upp på vanliga böcker då jag tycker att det är så mysigt att öppna en fysisk bok och läsa :)

  SvaraRadera
 16. Jag föredrar att läsa fysiska böcker och jag älskar att handla böcker. Snart räcker inte bokhyllorna till men det kvittar, jag vägrar göra mig av med en enda. har till och med böcker i kassar som jag fått från mormor och där i ligger mängder med gamla klassiker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är något särskilt med fysiska böcker, men kan ändå tänka mig att någon gång testa detta med läsplatta.

   Radera
 17. Jag använder storytels ljudboktjänst jag vet att man kan få deras läsplatta men för mig räcker det att ha ljudbok i telefon och sen vill jag gärna hålla i en fysisk bok. :)

  SvaraRadera
 18. har ingen erfarnhet av läsplattor, dock använder jag netflix flitigt, men då läser jag genom mobilen, för mig funakr det super bra i och med att jag alltid har mobilen med mig så alltid då har ja en bok i närheten helt underbart tycker jag 😍

  SvaraRadera
 19. jag använder ljudboks tjänster då jag tycker att det är svårt att sitta still länge och läsa :)

  SvaraRadera
 20. Jag viste inte att de fanns läsplattor eller är de en vanlig platta?:)

  SvaraRadera
 21. Nog för att det sparar plats och är "mer behändigare" med läsplatta.. Men, jag är nog mer förtjust i de old fashion way.. Läsa i riktiga böcker.. ;) Det får ta den plats det tar och får väga det de gör.. Just för att det ger mig en stor tjusning. Behåll du böckerna skulle jag säga.. :)

  SvaraRadera
 22. Ibland läser jag böcker på min ipad air , den är inte mycket tyngre än läsplattorna men går att använda till så mycket mer.... men saken är den att om jag läser en bra bok på plattan så går jag och köper den sen bara för att ha det fysiska exemplaret😳 jag kan bara inte göra mig av med böcker och inte heller låta bli att köpa dem.... som du förstår blir det ett problem med utrymme ibland. 🤔😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår verkligen att det måste bli problem med utrymmet. Läser du böckerna två gånger?

   Radera
 23. Har ingen erfarenhet av läsplattor. Använder min telefon när jag kör nextory :)

  SvaraRadera
 24. Vi har haft den diskussionen hemma då min man läser väldigt mycket. Han har börjat titta på just en läsplatta då dom är mer anpassade efter just böcker. Nu läser han lite på telefonen men det blir ju inte fullt ut bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att det måste vara jobbigt att läs på mobilen. Vet du vilken läsplatta din man har tittat på?

   Radera
 25. Jag lyssnar på storyel eller så läser jag bäckerna i mobilen. superbra tycker jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte för smått att läsa på mobilen.

   Radera
 26. Åh vill gärna köpa en sån läsplatta. Vill gärna börja läsa mer 😄

  SvaraRadera
 27. Jag är så ambivalent vad gäller att läsa böcker på läsplatta eller mobilen. Vill liksom kunna bläddra i boken och få den där känslan av att hålla i en riktig bok. Så jag kan tyvärr inte riktigt hjälpa dig vad gäller din fråga om surfplatta eller läsplatta.
  Skulle behöva rensa bland mina böcker, eller rättare sagt bland allt. Jag är så nostalgisk och har svårt att göra mig av med grejer.

  SvaraRadera
 28. Har tyvärr ingen erfarenhet av läsplatta. Hade förut storytel i mobilen men inte nu :)

  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 29. Har läst från mobilen innan även om vi har en surfplatta! Kan tänka mig att det kanske blir smidigare med en läs- eller surfplatta just för att man ser bättre! <3

  SvaraRadera
 30. ingen erfarenhet alls. Kör ljudböcker. Bara ljudböcker. Älskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljudböcker har jag iallafall inte ännu fastnat för. Ännu.

   Radera
 31. Jag läser med öronen, men har bookbeat så har tagit ner några böcker. Jag tycker att det funkar bra på iPad, men kan tänka mig att läsplatta är ännu bättre. Jag vet att författaren Flora Wiström har pratat mycket om sin läsplatta. Lite avundsjuk blir man ju ;)

  SvaraRadera