onsdag 12 februari 2020

Gunillas man försvann och dubbelliv

Värda att lyssna på 


Jag har alltid tyckt att ljudböcker inte är någonting för mig alls. Jag har haft svårt att lyssna utan att tappa handlingen. Jag har liksom börjat tänka på annat. Det har varit svårt att få tid till att bara lyssna. Har jag gjort någonting annat under tiden, har det varit svårt att följa med i handlingen. Jag har helt enkelt lagt ner det. Men så skapade jag ett konto hos Nextory och började lyssna på boken Gunillas man försvann skriven av Gunilla Söderholm och Ulla-Lene Österholm. "Gunillas man Martin försvann spårlöst den 1 februari 1991. Han lämnade Gunilla, deras tvåårige son Max och det barn som var på väg. Men han lämnade också skulder efter sig - flera miljoner kronor. Från att ha levt ekonomisk trygghet, tvingades Gunilla gå till socialen för att få mat och kläder till barnen.När Martin varit borta i tio år dödförklarades han. Tre år senare får Gunilla ett brev från Skattemyndigheten. Martin lever."
Ljudboken kändes intressant och jag hade svårt att sluta lyssna. Däremot är jag lite besviken på slutet. Jag vill ju veta ifall Gunilla träffade Martin någon gång efter att han upptäcktes eller om hennes söner har någon kontakt med sin pappa, men det fick man aldrig veta.

När jag började lyssna på Dubbelliv skriven av Iris Mårtenson, trodde jag först att jag råkade lyssna på Gunillas man försvann igen (!), men det visade sig att det bara var samma uppläsare, nämligen Charlotta Jonsson. Först kändes det konstigt att lyssna på samma röst igen, när det samtidigt var en annan bok, men jag vande mig fort. Båda böckerna bygger på en sann historia. Därför blev det så intressant att lyssna och jag var hela tiden nyfiken på vad som skulle hända. Om Dubbelliv: Tre ord från en främmande kvinna förändrade hela mitt och mina barns liv: "Bor han här?".
Det här är en sann berättelse om en man som levde dubbelliv: en ny dag - ett nytt liv.
Mannen som jag förälskade mig i och förlovade mig med var en bedragare, och när han av en slump blev upptäckt väcktes hans galenskap. Mitt liv fylldes av trakasserier och jag lyckades inte bli av med honom. Ju mer jag sökte, desto mer otäckheter fann jag om honom. Han skrek åt mig att jag inte skulle rota och att jag kunde få vad jag ville om jag slutade leta. Då bestämde jag mig för att få fram hela sanningen, men fick en chock när det blev klart för mig vem han var. Jag sprang för mitt liv.

Att lyssna på ljudböcker, när man har går och lagt sig, känns som en bra idé. Man får nästan känslan av att få lyssna på en godnattsaga, precis som när man var liten. På kvällen är jag för trött för att läsa själv. Annat är det på sommaren. Då är det skönt att läsa en spännande bok liggandes på gräset.

Jag har börjat lyssna på några andra ljudböcker, man jag har ganska snart tryckt på pausknappen. Ljudboken har inte lyckats fånga mitt intresse de fem första minutrarna. Antingen har det kanske varit "fel" bok eller så har det varit fel på uppläsarens röst.  Jag tror inte att ljudboken kan ersätta en vanlig bok för mig, men det kan helt klart vara ett alternativ. Till exempel om jag är för trött för att läsa och har inget bra poddavsnitt att lyssna på.

Har du tips att ge på någon bra ljudbok? Vilken ljudbok måste jag lyssna på? Förresten, har man läst en bok om man har lyssnat på den?

29 kommentarer:

 1. Jag har samma problem, super svårt att hålla fokus. En bok jag lyssnade på i ett sträck dock är ”ibland mår jag inte så bra” av Therese Lindgren.
  Gunillas man försvann lät dock spännande, ska kika in den.

  SvaraRadera
 2. Jag är så dålig på att läsa böcker, det senaste som jag läste var dom här böckerna Fifty shades of grey. Men man kanske skulle prova ljudböcker, det skulle nog passa mig mer. :)

  SvaraRadera
 3. Jag har så svårt för ljudböcker och läser hellre vanliga böcker. Men så spännande både dom böckerna låter. Jag förstår verkligen att du blev besviken på slutet va Gunillas man försvann. Jag vill tipsa om Emelie schepps böcker, dom borde finns som ljudbok också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Emelie Schepps böcker finns som ljudbok men jag är besviken på uppläsaren. Får läsa böckerna istället.

   Radera
 4. Jag har också svårt att lyssna på ljudböcker , om berättaren inte har en bra röst såklart ! Men jag läser faktiskt hellre i en bok :) lyssnar mycket på podd istället :)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker ljudböcker är perfekt eftersom jag åker mycket buss/tåg till skolan samt sitter och pysslar, då är det skönt med en ljudbok. Den om gunillas man lät intressant men om den slutar på det trista viset vill jag inte läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under resor är ju ljudböcker perfekt!!

   Radera
 6. Jag lyssnar mycket på poddar, känner inte för att läsa böcker när Karim är så liten men läsandet tar jag upp sen

  SvaraRadera
 7. Den första om hennes man otroligt egoistiskt utav han åh ja hade me blivit sur vill ha ordentliga slut
  Ljud böcker lyssnar ja aldrig på men maken gör

  SvaraRadera
 8. Skönt att inte va ensam om att kunna tappa fokus!
  Men man kanske får ge ljudböckerna en till chans!
  Bra boktips, tack! 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa ljudböcker och välj rätt tillfälle att lyssna. Lyssna under resor eller när du har lagt dig.

   Radera
 9. Böcker är ett av det bästa som finns. Jag läser hellre än & lyssna. Lyssnar bara om det är en jättetjock bok eller om den är för seg & jag vill ändå inte lägga av med den. Ville läsa Steven Kings DET men den va alldeles för tjock så jag lyssnade på den.

  SvaraRadera
 10. Tror att om jag ska lyssna måste det vara rätt tillfälle kanske på en resa eller så. Men verkar avslappnande

  SvaraRadera
 11. Jag trodde inte heller att jag skulle gilla ljudböcker, jag älskar ju att läsa själv, men när jag pluggade orkade jag inte läsa en enda rad extra så då började jag med ljudböcker. Jag gillar Stefan Sauk som uppläsare och älskar Robin Sharmas bok "Munken som sålde sin Ferrari"

  SvaraRadera
 12. jag brukar också ibland känna just detta att jag inte kan riktigt fokusera på innehållet i en bok ibland. Och det blir jag tänker på annat osv det händer mig både i text och ljudböcker, dock har ja insett en sak ofta då intresserar inte innehållet mig så som jag trodde den skulle göra. så då byter jag bara bok, tills jag hittar någon som är spännande nog att hålla mitt intresse av den vid liv haha. Håller verkligen med dig om den där mysiga känslan att lyssna på ljudböcker när man ska sova, det gör jag så gott som varje kväll nu mera. ska skriva upp böckerna du nämnde ;) . jag tipsar dig om att lyssna på boken vänförfrågan den var verkligen galet spännande från början till slut, 😀👌

  SvaraRadera
 13. Jag lyssnar på ljudbok när jag ska sova det är sövande för mig och får mig att koppla bort tankarna på att jag ska sova och istället, slappnar av och somnar :)

  SvaraRadera
 14. Det gäller att hitta nåt som man verkligen fastnar för ")

  SvaraRadera
 15. Tycker ljudböcker är så himlans bra det tog tid o vänja sej först men sen så efter en bok el två och nu är jag fast ...

  SvaraRadera
 16. det är bra med ljudböcker ibland..exempelvis om man pendlar till jobbet varje dag..gillar mängder med böcker så det är svårt att rekomendera någon men lilla stjärna är bra om man gillar skräck..

  SvaraRadera
 17. Jag tycker att det är mycket lättare att lyssna på en bok ska kolla in den boken Gunillas man 😊

  SvaraRadera
 18. Jag gillar ljudböcker men har liksom aldrig tiden. För när jag skall lyssna, vilket skulle vara när jag skall sova så somnar jag direkt🙈 men målet i år är minst en ljudbok i månaden, skall nog också testa nextory

  SvaraRadera
 19. Kanske det där vore ngt för mig med för jag är inte heller mycket för sådant, men låter onekligen spännande

  SvaraRadera
 20. Spännande! Jag har bara nyligen börjat gilla poddar. Jag kanske borde ge ljudböcker en chans också! :)

  SvaraRadera
 21. Dessa låter så bra och spännande! jag lyssnar inte på ljudböcker, men min pojkvän gör. Ska tipsa honom om dessa!

  SvaraRadera
 22. Åh, jag är så sugen på att lyssna på ljudböcker. Men jag har liksom aldrig TID till det? 😩

  SvaraRadera
 23. Jag är mer för att läsa böcker än att lyssna :D

  SvaraRadera
 24. Hej jag är Iris :)) jag hoppas att inför en ny relation eller som hjälp när något känns underligt i en relation, ni kan ta hjälp av min bok dubbelliv. Det är så pass vanligt med människor som inte är ärliga då det kan vara bra att vara förberedd.. Min historia är nog unik för alla Max vänner var inblandade i hans förljugna liv.
  Idag lever han i en relation sen 10 år -- undrar om hon vet? Idag har han ett nytt bra jobb inom kommunen - undrar om de kollar i hans dator någon gång? Så sjuk kan inte bli frisk utan behandling. En ny dag ett nytt liv, hans motto till alla partners han lurade // ha ett gott liv, Iris

  SvaraRadera