måndag 5 januari 2015

Väl värt att läsa


En känd vetenskapsman, Gregory Bateson, fascinerades av delfiner och hur man kunde kommunicera och träna med dem. Han begav sig därför till Hawaii för att studera en kvinnlig delfinskötares träningsmetoder.
Första dagen när delfinen gjorde ett konststycke, fick den en fisk. Varje gång den upprepade detta belönades den med flera fiskar.Nästa dag när delfinen upprepade konststycket, fick den emellertid ingen fisk. Delfinen provade igen och igen, utan respons från tränaren. Då gjorde den istället ett helt nytt trick och belönades åter med en fisk. Bateson var mycket imponerad över tränarens sätt att uppmuntra delfinen till att hela tiden göra nya konster.Efter en vecka hade delfinen förstått att nya konster innebar goda fiskar i belöning och kreativiteten sprudlade i bassängen.Mycket belåten med vad han sett gick Bateson fram till tränaren och sa:-Jag är imonerad. Du vet verkligen hur man ska uppmuntra någon att utvecklas. Jag har noterat att du hela tiden uppmuntrar det önskvärda beteendet och ignorerar det oönskade. Det enda jag inte förstår är varför du då och då ger delfinen en fisk helt utan anledning.
-Det finns visst en anledning, svarade tränaren. Det är för relationens skull. Utan en bra relation kan vi nämligen aldrig utvecklas tillsammans.
Verkligen klokt! Visst är det så att det behövs en relation för att kunna utvecklas tillsammans? Utan en relation med ens elever, kan det ske en utveckling. Dessutom känns det så opersonligt, man vill ju känna varandra om man träffas dagligen.

9 kommentarer: