fredag 3 november 2006

Yambo är ingen golden

 

Så här kan det låta om man möter någon, när man är ute med Yambo.
- Vilken stor golden retriever ni har!
- Det är ingen golden.
- Men är det en blandras då? För det måste ju vara lite golden i hunden.
- Nej, det är ingen blandras. Det är en Hovawart.
- En vad då?
- En hovawart.
De försöker ibland säga namnet, men det är svårt.
- Det var iallafall väldigt likt en golden.
- Det enda, som är likt, är färgen, svarar jag.
- Han är väldigt fin. En stilig hund.
- Tack, tack. Det är han.

Yambo och jag går vidare.

Jag kan ju tillägga att till och med Golden Retriever -ägare har tagit fel. Det kan jag inte riktigt förstå. De måste ju se skillnad på sin egen hund och en Hoffe (hovawart). Det är rätt kul att det oftast blir samtal med okända, när man är ute med hunden.

26 kommentarer:

 1. Såvitt jag vet har en Golden trubbigare nos va? sen är dom ju snarlika i annat men helt oskljbara är dom inte..kram!

  SvaraRadera
 2. Nog ser jag skillnad allt, men så har jag ju en Golden själv. När jag är ute med mina Havanaiser så tror alla att det är Lhasa Apso eller Shitzu, trots att dom har "intryckt" nos. Och det har inte Havanaiserna. Men det är lite kul med en lite ovanlig ras. Man får ofta berätta lite om sina hundar för folk man möter. / Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Det är precis lika för oss fast vi får frågan om det är en Flat eftersom Casper är svart. Folk kan absolut inte tro att det är en renrasig hund man har utan det måste ju så klart vara en korsning.
  Ha det bra!
  Pappa Casper hälsar till sonen Yambo.

  SvaraRadera
 4. gud så söt han är.. har bara sett svarta hoffar tidigare, är det de som är vanligast eller?
  lycka till med honom..

  SvaraRadera
 5. härligt :) älskar att vara ute och gå med hundar, tog ofta hand om en förrut. Det är så kul hur svenskar faktist pratar med varandra när det kommer in en hund i bilden. :)

  SvaraRadera
 6. Känner igen det där. En väldigt nära kompis i Sverige har hoffar...

  Och du kan ju gissa på frågorna om min vita schäfer! *s*

  SvaraRadera
 7. jo nog ser man lite skillnad mellan en golden och en hoffe. till o med jag som inte kan hundraser på så där raka armen ser ju skillnad mellan dem två raserna. hur som helst så är ju Yambo en stilig hund!

  SvaraRadera
 8. Tack Carina, ja Yambo är en stilig hund!!!

  SvaraRadera
 9. Du får skaffa en skylt till Yambo: Jag är en Howavart!Det är säkert hans vackra färg som gör att folk tar honom för en golden.
  En - rätt dum - fråga till mig då jag är ute med mitt gäng pappisar är: hur ser Du skillnad på dem?
  Mitt svar: Ser Du inte skillnad på Dina familjemedlemmar? Aningen snorkigt kanske, men, men..

  SvaraRadera
 10. En väsentlig skillnad mellan en golden och en hoffe är storleken. En hoffe är mycket större.

  SvaraRadera
 11. Ingegerd: Bra svar!!! En tvillingförälder ser ju skillnad på sina barn, som vi andra kankse har svårare att se. Vi hade två stycken Berner Sennen hemma en gång. Det var INTE svårt att se skillnad på dem. Man hittar alltid små kännetecken. Även om de är av samma ras, så är de inte precis likadana.

  SvaraRadera
 12. Jag känner nog bara till en Hovawart och den kan det här med blodspår. De är inte så vanliga än.

  SvaraRadera
 13. Jag skulle nog oxå gissa på att det var en golden :S

  SvaraRadera
 14. Det är ju stor skillnad mellan en golden och en hoffe. Det syns ju tydligt!

  SvaraRadera
 15. Ovanstående resonemang känner jag väl igen från mina promenader med Yatzie.
  (Det registreras ca 150 - 200 Hovawartvalpar/år
  och drygt 3000 Golden retrievervalpar.)

  SvaraRadera
 16. Jasså Yambo är en hoffe =) Trodde oxå han var en golden. Har bara sett mörka hoffar. De är ju jätte fina! Tränar ni något ? Vad har ni gått för kurser, ska gå?

  SvaraRadera
 17. Söt var han iaf! :) Icke-hundägare bedömer oftast hundras efter färgen, har jag också märkt med min blandis!

  SvaraRadera
 18. Tack detsamma:) Tänkte faktiskt med en gång att det var en Hovawart, men jag tycker de är ganska lik golden och en väldigt fin ras!

  SvaraRadera
 19. Den har ju mycket längre ansikte än Golden retrivrar! För att bara nämna en sak... Den har ju överhuvudtaget ett helt annorlunda ansikte och kroppsbyggnad än golden retrivrar. Ser jag som aldrig ens kännt en golden retriver (vad jag kan minnas i varje fall)!

  SvaraRadera
 20. NU, ser jag att han inte är någon Golden. Så jättefin han är!! Vi hade en Golden som dog för fyra år sedan, saknar henne fortfarande. En underbar hund.

  SvaraRadera
 21. Jag har inte sett en ljus hoffe förut, men jag hade en kompis som hade en svart. Hon brukade skoja om att hennes uppfödare kallade dem "huvva va re vart" för att de var så busiga. Hennes var extremt busig och aktiv. Ugefär som den springer vi hade innan Smulan. Och jo, jag vet, ansvaret att inte skapa onödig lidande tar man ju på sig när man skaffar djur, men beslutet är svårt.

  SvaraRadera
 22. Yambo vet när det är läge att busa. Han kan bli ivrig ibland, när vi är ute, men inne ligger han mest. Vi har haft väldig tur med honom, för jag har hört att hovwartar kan vara argsinta mot dem, som inte tillhör familjen.

  SvaraRadera
 23. Räcker upp handen som glad och stolt goldenägare!!!
  Har själv en 6-årig goldenpojke som är stor kroppen.
  Har tittat på din fina vovve och "snokat" som attans för "VAD är han blandad med" var min tanke... *hm*
  Man lär så länge man lever! *fniss
  NU vet jag ju! Tack för titten, du har en fin blogg.

  SvaraRadera
 24. Om man jämför Yambo med en Golden, så kan man se att Yambo är bra mycket större (70 cm i mankhöjd), slankare i kroppen och har en mer avsmalnad nos än vad en Golden har.

  SvaraRadera
 25. Slankare och så men dem är ju inte helt olika och om man inte känner till Hovawart rasen så kanske det inte är så konstigt att man tror att det är en Golden korsning eller liknande. Hundar som har samma ras kan även se väldigt olika ut .

  SvaraRadera
 26. oj..men nu har jag ändrat de ;)
  min mail e..
  miss_secretvellinge@hotmail.com
  så mejla gärna mej för min mail har varit lite konstig

  SvaraRadera