fredag 15 juli 2011

Äta bör man...


...annars dör man! Äta gör man, ändå dör man.


Jag är absolut ingen expert på LCHF-dieten. Absolut inte! Men jag har läst lite grand om den och jag har kommit fram till att den inte skulle kunna passa mig helt och hållet. Jag vet ju att flera har gått ner flera kilon på att följa denna diet, men jag tror inte den passar inte alla. För 7 år sedan var jag med i Viktväktarna och jag gick ner totalt 15 kilon. Tyvärr gick jag upp dessa kilon igen (dock skta, men ändå) och det på grund av slarv. Under tiden hos VV, så gick jag ner sakta men säkert. Jag kunde äta av princip allt. Jag åt regelbundet och var aldrig hungrig. Jag tror att jag hade behövt fortsätta gå regelbundet på Viktväktarnas möten efter mitt slutmål. Nu försöker jag på egen hand gå ner igen. Lite grand har jag gått ner. Jag tänker mig för vad det gäller kosten och jag har börjat träna regelbundet igen. Mitt sockersug har minskat och det är jag glad över!

Med min erfarenhet från Viktväktarna, så kan jag inte riktigt enas med LCHF-dieten. Jag kan mycket väl tänka på att minska kolhydraterna, men jag kan inte sluta med det helt. Jag kan byta ut det vita riset mot råris och jag kan byta ut vanlig pasta mot fullkornspasta. Enligt VV kunde man äta i stort sett hur mycket potatis som helst. Hur kan man motstå färskpotatisen under sommaren?

Varför jag inte kan köra helt enligt LCHF-dieten:

 • Kan inte motstå mjölk och vanlig fil. Enligt LCHF innehåller det mycket mjölksocker. Enligt mitt huvud är de bra ingredienser i ett gott mellanmål som smoothies.

 • Det tar mig emot att använda en massa grädde i matlagningen. Enligt mitt huvud ska man köra så fettsnålt som möjligt. Spontant väljer jag fettsnåla produkter framför fettrika.

 • Kan inte motstå rotfrukter. Morötter är ju så goda!!

 • Gillar müsli och jag gillar havregrynsgröt (äter det dock inte så ofta). Havregrynsgröt känns för mig både nyttigt och mättande. VV´s tänkande stämmer mer överens med mina tankar här.

 • Jag kan inte undvika frukt. För mig är det ett perfekt mellanmål! Enligt LCHF innehåller det för mycket socker.

 • Det tar mig emot att säga nej till potatisen och samtidigt ja till grädden tillsammans med jordgubbarna. Det går inte ihop i mitt huvud!!

 • Jag tar hellre en fettsnål ostbit än en fet.

Jag ska minska på kolhydraterna. MEN jag kommer inte byta ut t.ex. potatisen mot grädde och bacon. Det känns helt fel för mig. Men helt både VV och LCHF, så ska jag byta ut den ljusa chokladen mot mörk, sluta äta chips och pommes frites (åtminstone så långt det går), inte äta så mycket bröd (om jag måste, väljer jag ett grovt bröd), inte stoppa i mig så mycket socker som i läsk, godis, kakor, glass osv.

Läs mer om LCHF.

Läs mer om Viktväktarna.

Jag får kanske slå ihop de bästa delarna ur de två världarna.

Hur tänker du, när du väljer råvaror ur butiken? Om du kör en diet, vilken kör du? Dela gärna med dig av  nyttiga, goda och enkla recept!

26 kommentarer:

 1. Diet?
  Tror inte det... :lol: Höhö
  Kolla mitt senaste inlägg så fattar du!
  Må bäst och ha nu en toppenbra helg!

  SvaraRadera
 2. Jag kör ViktKlubb på Aftonbladet som grund, men har där växlat fett och kolhydrater, mest för att jag får äta mer och bli mer mätt helt enkelt, dock är det inte nitiskt LCHF för det pallar jag inte att äta. Vissa mål byter jag till LCHF men långt ifrån alla. Men VK så kan jag ha koll på kaleruskerna :D Här finns även helt suveränt goda recept och man lär sig väl vilka smaker som "gifter sig" bra i munnen.

  Är Guldmedlem på VV och har tappat 15-16 kilo två omgångar och otaliga försök men jag anser att det är lite för bundet för mig och man kunde hamna i sina gamla matvanor och vara fast där innan vågen började visa uppåt. Hänger mycket på vilken konsult man har också. Men VK verkar fungera bäst för mig, man kan äta allt men inte alltid. Det är väl tur för alla metoder att vi är så olika :D

  Men att försöka hålla sig borta från raffinerade produkter med socker och vetemjöl tror jag är sunt för alla för det är inte naturlig mat helt enkelt.

  Hoppas att du gillar receptet på frallorna - skall göra dem som baugetter tänkte jag, så kan man skära dem så att de får plats i brödrosten.

  Trevlig sommar!
  Mvh Lena S

  SvaraRadera
 3. mums va gott,jag tycker GI dieten är bra den kör jag med men jag tar mej att glas vin eller en öl då och då,just nu har jag rivstartat för jag vill bli av med ett par kilo,men jag tror det bästa är att röra på sig mer och sen försöka sluta med socker,det är den stora boven i mångas övervikt,kram och mumsigt va gott det ser ut,ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Sv: Tack så mycket :)

  God maten såg ut... Tror LCHF funkar om man följer det slaviskt - men har hört av bekanta som ätit det att det inte funkar om man inte stoppar i sig allt detta fett. Tex så får ma inte dricka en svart kaffe utan det ska vara 2 dl grädde i. Äh, skämt åsido, men nåt åt det hållet.
  Själv kan jag bara Atkins - kanske inte nåt att leva på, men det funkar för snabb viktminskning iaf. Annars får man räkna kalorier, lättvindigt.

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentaren:-) jag tänkte precis likadant som du när vi började med lchf, däremot så har vi ofta mjölk hemma, istället för fil kör vi naturell yoghurt osv. Det enda jag saknar ibland är frukt..men det är bättre nu. Min absoluta favorit potatisen, ne jag är inte sugen..tar hellre mer kött eller avokado till:-) vi kör inte jätte strikt lchf, men fungerar gör det ändå;-) prova! Det är bara psykiskt jobbigt att handla så fet mat första gångerna, man är inte van vid det..men nu är det vardag för vår del. Bästa grillsäsongsmaten;-) lycka till. Kram

  SvaraRadera
 6. Hur vet du det?
  Han släpper redan en ny skiva i höst, den du ;)
  Eric Saades karriär har bara börjat.

  Tror nog att han kan bli Sveriges nya världstjärna.

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte det minsta om olika dieter, men kebabpizza och öl verkar funka för mig :P

  SvaraRadera
 8. Jag inbillar mig att han inte kommer att hålla som 40-åring på scenen. Det är vad jag tror iallafall. Att Eric släpper ny skiva i höst garanterar ingenting alls.

  SvaraRadera
 9. Åh, jag har precis motsatt problem. Jag har ju haft eller rättare sagt har sköldkörtelöverfunktion och har hög förbränning, kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Nu har jag dock fått medicin och hoppas att det ska stabilisera sig lite mer.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 10. Jag har aldrig någonsin klarat av ngn diet :( skulle dock behöva..
  jag har sett många som gått ned med LCHF men jag undrar hur det ser ut i deras blodådror, kan detta vara bra för ♥ ?

  Försöka hålla ner godis o fika o röra på mig det känns mer rätt.

  Kram

  SvaraRadera
 11. Ja du, det har jag inte tänkt på. Blodårorna hos människor som kör LCHF-dieten måste se läskiga ut! Jag tror på att minska kolhydraterna, men jag tror inte att potatisen är den största boven i dramat om man nu är överviktig. Jag känner mig absolut inte bekväm med att först utesluta potatisen och samtidigt hälla i mig grädde och bacon.

  SvaraRadera
 12. Malin (och ditt svar till Malin: Kolesterolet verkar inte höjas hos människor som äter efter LCHF (flera har testat sig kontinuerligt). Det är KOMBINATIONEN av kolhydrater och fett som är farligt. Utan mycket kolhydrater höjs inte blodsockret på samma sätt och då överproducerar inte kroppen insulin heller och det är insulinet som gör att fett lagras.

  Jag förstår hur du tänker och att det tar emot att prova. Känner man så, så skall man inte göra det heller, om inte det skulle vara av hälsoskäl. Till ex diabetiker eller extrem övervikt. Allt du inte vill ge avkall på är dock en form av beroende och suget efter de sakerna försvinner efter hand. Ungefär som när man slutar röka. Jag tycker att alla skall äta och leva så som det passar de. Varför jag skriver om LCHF är mest för att de som kanske inte känner till det och som kan ha nytta av det får veta. Är man nöjd med livet, sig själv och hur man äter så finns det ingen anledning att ändra på det.

  Själv tycker jag inte LCHF är en "diet". För mig är det ett sätt att leva. Precis som med Viktväktarna och annat, så går man upp i vikt igen sen om man inte håller fast vid sättet att äta. Det finns olika infallsvinklar för varför man väljer LCHF. Det kan vara inflammatoriska sjukdomar, diabetes, övervikt, undervikt (man blir nämligen inte hur smal som helst, men får en normalvikt med LCHF), sockerberoende eller att man vill vara en renlevnadsmänniska. Med LCHF skall man (helst) undvika tillsatsämnen i mat, välja ekologiska alternativ och köpa råvaror och laga maten själv.

  Nu blev jag långrandig. :D

  SvaraRadera
 13. Tack snälla för din långa kommentar! Jag uppskattar ditt svar. Jag behöver all information jag kan få. Ju fler tips man får desto bättre. Min stora last är choklad, men det börjar jag ge avkall på. Det blir ingen chokladbit dagligen, som det var ett tag. Cola Light dricker jag nästan aldrig nu längre. Mitt sockersug har minskat sedan jag har blivit flitig med min träning. Det känns bra. Jag hade kanske gått ner fortare i vikt om jag hade följt LCHF helt, men jag tror inte det skulle passa mig.

  SvaraRadera
 14. Först och främst: Mycket bra inlägg Svorskan! Finns så många förutfattade meningar.
  Junitjej: Här finns info om kolesterol och LCHF: http://www.kostdoktorn.se/kolesterol
  Internetvärlden är full av männiksor som gått från otroligt dåliga värden till bra värden med LCHF och många med diabetes har kunnat minska sin medicin med 30%.
  Kan rekommendera Andreas Eenfeldts "Matrevolutionen" om du är genuint intresserad av att få reda på hälsovinsterna med en naturlig föda i stället för att bara se till vilken diet du blir smalast på ;)

  Alla får äta precis som man vill! Litar man inte på de hälsovinsterna som finns på en naturlig kost eller inte tycker att man behöver äta så, så är det ju ingen som tvingar en :)
  Med LCHF får man lägga sig precis på den kolhydratnivå man vill och må bra på, det finns inget som säger att man absolut inte får äta rotfrukter, potatis, dricka mjölk eller äta en tårtbit. Däremot ska man försöka äta så rent som möjligt, men hur bra är alla tillsatser och snabba kolhydrater?
  Jag kan äta potatis, rotfrukter, jag dricker mjölk varje dag, jag kan ta en tårtbit (men det triggar mig) men jag fokuserar på protein och skulle aldrig i livet äta 10% ost som smakar gummi, eller en vattnig "creme fraiche på 5%", men det är ju val jag gjort – för att det passar mig. LCHF är ingen diet eller viktminskningsmetod egentligen, det är en livsstil och en kost som får många att må mycket bättre än en kolhydrathög kost/fettsnål kost. Men inte behöver man äta så bara för att andra gör det.

  Kram!

  SvaraRadera
 15. Hej! Jag har varit med i viktklubb länge. Jag äter lagom av allt men försöker utesluta potatis, pasta och ris. Väljer istället quinoa, sallad, osv som tillbehör. Jag är kaloristörd som jag själv kallar det och har svårt att äta enligt LCHF. Risken är stor att man blandar fett och kolhydrater också går man upp i vikt istället. Jag tror man måste testa sig fram vilken metod som passar bäst. Träning och bra mat leder ju oftast till viktnedgång om det nu är det man vill uppnå :)

  SvaraRadera
 16. Jag tänkte tillägga att det som är nyckeln till att lösa överviktsproblem är att sug och hunger försvinner eller minskar drastiskt. Äter man en kost som man inte är hungrig på, går ner (om man vill det) eller står still (om man vill det) så är det ju ett vinnande koncept.
  Men för många som viktminskar så brottas man med hunger, sug som bara kan tämjas av ren vilja.
  Om man äter fettsnålt så måste man kompensera med något för att kroppen ska bli nöjd och få energi och det är kolhydrater. Man kan inte äta betydligt mindre av en sak utan att äta mer av något annat, inte om man vill äta sig mätt. Oftast kompenserar en överviktig inte med långsamma kolhydrater utan med snabba och det är därför många har svårt att gå ner i vikt.
  Men inte alla fungerar så ju, många kan viktminska genom att dra ner på socker, snabba kolhydrater, äta lite vispgrädde i stället för mycket lättgrädde och gå ner jättebra och sedan hålla vikten.
  Men med en lågkolhydratkost så stryps hunger och sug betydligt lättare och det är därför det är en nyckel till framgång för många.
  Sedan ska man ju inte bara fokusera på övervikt och LCHF utan för många normalviktiga så råder den bot på jobbiga och känsliga magar och diabetes nämnde jag i ovan kommentar =)
  Men som vanligt, det passar inte allas tycke och smak och då måste man ju inte äta så.

  SvaraRadera
 17. Jag har inte mycket erfarenhet gällande LCHF men körde i 2v i höstas, tyvärr tröttnade jag men det var endast för att jag var så dåligt påläst.
  Nu har jag några envisa kilon att gå ner (har haft diskbråck, opererat ryggen samt varit gravid efter det!) och jag skall ge LCHF en ärlig chans tänkte jag.
  Man behöver inte trycka i sig grädde, man behöver heller inte äta bacon till frukost. Visst är det så att fettet skall vara det huvudsakliga i LCHF men fett får du via kött, ägg mm..
  Jag har full förståelse för att det känns konstigt att gå från att vara försiktig med kalorier och fett till att typ ösa på, så känner ju jag lite oxå men här är det som sagt fettet som skall vara det primära och man räknar inte kalorier.
  Jag tänkte iaf ge LCHF en ärlig chans i 1 månad och se var jag står efter det, jag kommer att blogga om det varje dag samt lägga upp före och efter bilder, recept mm.
  Ha en fortsatt fin tisdag!

  SvaraRadera
 18. Nu använder jag ingen diet och är dåligt insatt i dom olika alternativen. Är GI-metoden mer öppen för kolhydrater än LCHF?

  SvaraRadera
 19. Jag får kanske slå ihop de bästa delarna ur de två världarna.


  Så gör jag med, men med sunt förnuft så vill jag inte äta bukfylla, pasta ris och potatis, det är bara bukfylla och jag förstår inte varför jag ska äta det, sedan jäser jag av det och det känns ej bra i tarmarna.

  Jag utesluter inte socker som kommer från frukt eller grönsaker, för allt sådant innehåller kolhydrater, dock så kan jag välja frukt med omsorg, och om jag vill göra dessert använder jag vanlig vispgrädde, 40%.

  Om du tittar på all mjölk och fil /yougurt, så finns det de som innehåller mindreän 5g kh per 100g, så du kan visst dricka mjölk om du vill och filmjölk, inga problem alls. Men du ska inte sockra eller ha på flingor. Färska bär, javisst eller jordgubbar.. mumsmums.

  Jag kör inte på FETT stenhårt, utan jag kör riktigt fett, 80% eftersom om jag kollar på de andra lättare/ falska / konstigjorda fettet, så innehåller de mer än 5kh per 100g, eller en massa E-ämnen.

  E-ämnen vill jag undvika så gott det går.

  Det jag har FATTAT är att om man blandar kolhydrater (snabba eller konstgjorda eller stärkelser så som mjöl, maizena) så bildar den kemiska processen fett i kroppen.

  Äter du pasta med ketchup och köttfärssås utan grädde och olja så sätts inte den här processen igång.
  Inte heller om du äter en stek, med sallad och bearnaisesås.
  Inte heller om du äter jordgubbar eller ananas eller persika med vispadgrädde utan socker i.

  MEN SÅ FORT DU HAR SOCKER I GRÄDDEN.. så sätts processen igång.
  eller pasta med fet sås.
  Alltså det är såååå enkelt.

  Antingen räknar man kalorier.
  Eller så tänker man på den kemiska processen.
  Välj själv vad som är enklast.

  Men att äta för att undvika den kemiska processen som sätter fett på magen, hakan, låren, armarna.. you name it.. så behöver du inte tänka på kcal innehåll. Det smäter fettet från kroppen, och kroppen reglerar VIKTEN själv, FAST du äter 2500kcal om dagen.

  Den andra metoden att hålla sig till 1400kcal om dagen (max) så måste du ha koll på vad allt väger, vad de innehåller och att du rör på dig tillräckligt, samt så är du nog rätt så hungrig, och utsätter dig för frestelser genom att fortsätta äta sådant som triggar sug!

  Havregryn är inte att utesluta. Det är inte mjöl.
  det har "mellan"-GI. Så det är helt ok med mjölk och lite lingon eller bär.

  Jag äter


  1 proteindrink 20g protein blandad/mixad med laktosfri lättmjölk

  1 tallrik havregrynsgröt, på 1 dl torr havregryn, a 35g havre.
  20g lingonsylt
  150g laktosfri mjölk

  2 kokta ägg, eller omelett på valfri innehåll, grönsaker, eller bacon eller korv med högt köttinnehåll, eller fisk eller köttfärs och grönsaker. Och 38% ost.

  Kaffe med mjölk

  Fläskotlett eller lax eller kycklingfile på grönsaksbädd, rostade grönsaker eller färsk och dressing och bearnaisesås och ev tacos-salsa-sås.

  4 finnchrisps med riktigt med orginal philidelfiaost.

  Kaffe med mjölk

  Pistagenötter tills jag e trött på dem

  300g jordgubbar, ananas eller persika med vispad grädde

  1 proteindrink

  Är jag hungrig, extra.. bara för att jag har mens.. så blir det en gröttallrik på kvällen med.
  Det blir ett intag på ca 120-130g kolhydrater per dag.
  BRA sådana.

  Att leva på under 20, kommer jag aldrig göra.
  Varför överdriva när man kan ta det bästa av alla världar.

  SvaraRadera
 20. [...] gör jag med, men med sunt förnuft så vill jag inte äta bukfylla, pasta ris och potatis, det är bara bukfylla och jag [...]

  SvaraRadera
 21. Jag tappade också 15 kg med Viktväktarna. Hade jag fortsatt att gå och väga mig och gå på deras möten, så hade jag kanske kunnat hålla vikten. Tyvärr började jag slarva. Nu hoppas jag på att komma in i rätt banor igen. Jag har minskat på kolhydraterna och jag äter sällan smörgåsar numera. Jag försöker att välja bort produkter med socker. Man vill tyvärr att vikten ska rasa, men så fort går det inte.

  SvaraRadera
 22. Vad är skillnaden mellan LCHF och GI-metoden?
  Sockret försöker jag minska på. Jag väljer t.ex. naturell fil och fyller på med bär istället för att välja smaksatt fil Det är dock inte så enkelt att känna till alla produkter som innehåller onödigt mycket socker.

  SvaraRadera
 23. Vad innebär Atkins-metoden? Berätta gärna för mig!

  SvaraRadera
 24. Tack snälla för din kommentar!!! Nu har jag fått en större förståelse för LCHF-metoden. Jag tror jag kommer få välja det bästa från olika metoder, så det passar mig bäst.

  SvaraRadera
 25. Kanonbra att du uppmärksamamde mig på den kemiska processen!!
  Tack! Tack för att du okså gav tips på vad du äter.

  SvaraRadera
 26. Det var bra skrivet tycker jag och man ska naturligtvis välja det sätt som känns bra och passar till den person som man är. Själv är jag en riktig "kolhydrat/ socker-junkie" och ger du mig ett winerbröd så vill jag ha två till. Kolhydraterna triggar mig till att äta mer och gör mig även trött och seg.

  Men jag är absolut ingen fanatiker (gillar inte när det blir fanatiskt, oavsett vad det gäller) och jag kör inte 0 kolhydrater utan kanske runt 20g per dag.

  Håller med om att det (i alla fall i början) känns konstigt att välja de feta alternativen. Vi har under så lång tid fått lära oss att fett är farligt och utbudet av lågkalori/fettsnåla matvaror är ju enormt.

  Men LCHF handlar inte om att vräka i sig fett heller utan att hålla balansen även där. I alla fall om målet är att gå ner i vikt. Fettet är bra för att det håller mig mätt, men jag tror inte på att "överdosera" med det.

  Att sluta med godis, läsk och chips, dra ner på mängden potatis/pasta/ris och istället ta en extra fisk/köttbit och lite sås är mitt sätt att må bra och bli piggare (och kanske tappa ett par kilo på köpet). Det är det sätt som fungerar bäst för mig (men säkert inte för alla).

  Kram
  Susanne

  SvaraRadera